SINJAJEVINA BEZ VOJNOG POLIGONA: Ovo je na svom H nalogu saopštio presednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić

M. SEKULOVIĆ 25. 01. 2024. u 07:00

NEMA gradnje vojnih poligona na Sinjajevini. Ovo je na svom Hnalogu saopštio presednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, nakon razgovora sa predsednikom Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu, Milanom Sekulovićem.

m.sekulović

-Premijerove reči ohrabruju! Nadamo se da ćemo uskoro i zvanično, nakon pet godina borbe, uspeti da dođemo do konačnog cilja, a to je Sinjajevina kao regionalni park prirode i bez vojnog poligona, kazao je Sekulović, ističući da mu je drago da sa Vladom dele istu viziju vezanu za Sinjajevinu, a to je da ona bude poljoprivredno dobro koje će hraniti Crnu Goru.

Odluka

ODLUKU u gradnji poligna za artiljerijska gađanja na Sinjajevina donela je vlada Duška Markovića. U to vreme ministar odbrane bio je Predrag Bošković, koji nije mario za proteste građanskih aktivista, stočara,poljoprivrednika i pčelara sa područja Mojkovca, Bijelog Polja, Kolašina, Šavnika i Danilovgrada, kojima je Sinjajevina bila ''hraniteljica''.
 

Poljoprivreda je način na koji možemo ojačati i našu ekonomiju i smanjiti uvoznu zavisnost Crne Gore. Stoga najbolji garant bezbednosti Crne Gore je proizvodnja hrane, a na tom planu Sinjajevina može dati najveći doprinos jer se na njoj može napasati preko 100.000 ovaca, najmanje 50.000 goveda i ostale stoke. Uspostavljanjem regionalnog parka prirode na Sinjajevini poljoprivreda ne bi bila ometena, već naprotiv mogli bi i da razvijamo ruralni turizam i na taj način pomognemo i lokalnu stočarsku zajednicu, kazao je Sekulović nakon razgovora sa Spajićem.

Pogledajte više