SPREMNE OLAKŠICE ZA ODLAZAK U PENZIJU: URA poslala predlog Skupštini Crne Gore

I. D. S. 25. 11. 2023. u 07:25

DA Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju mora što pre da se menja, saglasni su svi - političari, sindikati i radnici...

Skupština CG

Predlog izmena već je predao Građanski pokret URA, te ukoliko njihov predlog dobije zeleno svetlo, pravo na penziju ubuduće će se ostvarivati sa navršenih 64 godine života i 15 godina staža i to će važiti za oba pola.

Nakon što je Ustavni sud ukinuo deo zakona o PIO, zbog, kako tvrde, diskriminatornih odredaba, pravo na penziju gotovo da je nemoguće ostvariti. Naime, prema trenutnoj regulativi u penziju mogu samo oni koji imaju 40 godina radnog staža, te se zbog toga uveliko apeluje na nadležne da hitno izmene zakon. Predlog izmena Zakon o PIO u skupštinsku proceduru predao je GP URA, pa se sada čeka reakcija Vlade, nakon toga i poslanika.

Čekaju potez Vlade

KONATAR je kazao kako očekuje da se Vlada što pre izjasni o ovom pitanju i da se izmene zakona u najkraćem roku nađe na dnevnom redu Skupštine.

- Ne vidim nijedan razlog da neko od poslanika ne podrži ovaj predlog - rekao je Konatar.

- Izmenom člana 17 smo ponovo uveli stav 1, koji predviđa da osiguranici stiču uslov za odlazak u penziju sa 64 godine života i 15 godina radnog staža. I muškarci i žene bi sa 64 godine stekli uslov za penziju, posle čega bi sami odlučili da li žele otići u penziju odmah po ispunjenju uslova ili nastaviti svoj posao - kazao je poslanik Miloš Konatar, nakon što su predlog predali.

Istakao je i da su u prethodnom periodu razgovarali sa reprezentativnim udruženjima koja su članovi Socijalnog saveta, Unijom poslodavaca, oba reprezentativna sindikata, udruženjima penzionera i da su svi saglasni sa predloženim.

Konatar: Ovim rešenjem se ukida diskriminacija na koju je ukazao Ustavni sud

- Ovim rešenjem imamo povoljnije uslove za odlazak u penziju nego dosad i njime se ukida diskriminacija na koju je ukazao Ustavni sud. Na ovaj način smo izašli u susret onome što su bili zahtevi reprezentativnih sindikata, kada su u pitanju povoljniji uslovi za odlazak u penziju osiguranika - rekao je Konatar.

Pogledajte više