NE ŽELIMO PROLIVANJE DEČJE KRVI: U Pljevljima održan skup podrške narodu Palestine (FOTO)

M. D. 09. 11. 2023. u 21:44

U organizaciji pljevaljakog Medžlisa Islamske zajednice, večeras je održan skup podrške narodu Palestine.

Foto: M. Drobnjak

Veliki broj građana okupio se večeras kod Rizvan čauš džamije u Pljevljima odakle su krenuli u šetnju mira do Husein pašine džamije odakle su poslate poruke mira i i zatražemo da se prekine sa ubijanjem nevinih nedužnih civila na palestinskoj teritoriji. Građani su nosili palestinske zastave i transparente.

Denijal Geljić kazao je "da su Pljevlja pokazala da su na pravoj strani".

- Svako kome je skuplja krv dečija od nafte digao je svoj glas. I svako ko ne kalkuliše sa kim će ostati dobar, a sa kim ne, već uvek biva na strani dobra, on diže svoj glas. Mi večeras saosećamo sa onim majkama koje na delovima tela svoje dece ispisuju njihova imena, kako bi ih sastavili i što kompletnije ukopali, jer će ih sigurno granata pogoditi. Mi ne želimo da ičija majka sakuplja delove tela svoje dece, i zato smo večeras ovde da kažemo da ne želimo prolivanje dečije krvi ma od koje to sile bilo, jer Božija sila je najveća - kazao je Geljić.

Sabina Talović upitala je svetske moćnike, kako kaže, uspavane arapske i muslimanske vladare, kraljeve i sultane: „zar je vaš profit važniji od krvi nevine dece u Gazi, gde se na svakih deset minuta ubija jedno dete“. On je istakla da danas u 21. veku u Palestini umire ljudskost, pravda, istina, humanost i civilizacija.

- Danas sve konvencije i deklaracije o dečijem i ljudskim pravima moraju biti izmenjene i mora se dodati, važi za sve osim za decu Palestine. Gazu i Palestinu ubija i ćutanje moćnih, medijska laž i montiranje činjenica. Ne ćuti se gospodo kad se deca ubijaju, ćuti se kad deca spavaju. Pitam sve moćnike sveta, a posebno uspavane arapske i muslimanske vladare, kraljeve i sultane, zar je vaš profit važniji od krvi nevine dece u Gazi, gde se na svakih deset minuta ubija jedno dete... - rekla je Talović, dodajući da i u Izraelu svakog dana protestuje hiljade ljudi protiv ubijanja u njihovo ime, ali da se to krije i ne objavljuje.

Imam Husein Pašine džamije Ferid Osmankadić je rekao da smo već mesec dana svedoci "ubijanja, stradanja, sprovođenja genocida nad jednim narodom".

- Svedoci smo desetina hiljada mrtvih među kojima su 35 do 40 odsto deca. Pitamo se zašta nam služe Ujedinjene nacije i zašto smo ih pravili ako ne da intervenišu u ovakvim situacijama. Umesto njihove glasne, snažne reakcije da zaustave ovo zlo koje se dešava u Palestini od njih samo imamo poneko nemušto saopštenje i nepreduzimanja ničega da se to zaustavi. Gde su danas konvecije o zaštiti ljudskih prava, dece. Slutim odgovor gospodo iz UN-a da ste vi vašim ponašanjem i vi i vaše konvencije pokopane pod ruševinama Gaze. Život i svet u kome živimo s vremena na vreme preti da postane jedno mesto gde će mržnja nadvladati i nadjačati ljubav, gde će zlo u nekim periodima uspeti da pobedi dobro. Zato smo večeras ovde da dignemo svoj glas pritiv toga. Ne smemo ćutati i ne smemo se praviti naivni kao da ništa ne vidimo kada ginu nevini ljudi. Ne smemo dopustiti da nam bilo ko nameće zlo, mržnju kao vrednosti koje će nekome doneti slobodu - kazao je Osmandakić.

Okupljenima se obratio efendija Erol Kolić ističući da su iz Pljevalja poslali podršku narodu Palestine i da svaki verujući čovek zna da je najveća pomoć molitva Gospodaru i da se zapitaju oni koji nisu na skupu podrške Palestini, da li su i oni više mogli učiniti dajući podršku šetnjom mira.

- Učili su izvori naše vere da čovek pre podigne ruke prema gospodaru svetova treba da učini nešto što je do njega. Treba da iskoristi sve ljudske resurse, da da doprinos, a mi se večeras pitamo koji su doprinos dali oni koji sede danima skrštenih ruku i gledaju prolivanje nedužne ljudske krvi. Kada sve te ljudske resurse iskoristimo, pa tada budemo nemoćni onda dolazi na red molitva, onda se dižu ruke prema gospodaru svetova, i moli se za pomoć. Ništa pre toga - kazao je Kolić.

On  je sa okupljenima uputio molitvu za stradajući narod Palestine.

Pogledajte više