NOVA RAMPA ZA LAŽNU DRŽAVU: Kovač odbio još jedno izručenje tzv. Kosovu

Novosti online 30. 10. 2023. u 16:38

MINISTARSTVO pravde Crne Gore odbilo je molbu tzv. kosovskog pravosuđa za izručenje Živka Vuksanovića zbog krivičnog gonjenja za navodno krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pišu crnogorski mediji.

Foto: gov.me

Vuksanović je po potjernici uhapšen 1. oktobra ove godine. Nakon hapšenja njemuje bio određen ekstradicioni pritvor.

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač ocenio je da se i u ovom slučaju može raditi o "zloupotrebi prava u političke svrhe", kao što je to slučaj sa M. V. čije izručenje Prištini je takođe nedavno odbio.

Naime Kovač je u rešenju, prema saznanjima Dana, ocenio da zbog veoma loših odnosa Srbije i tzv. Kosova, nedostatka direktne saradnje, te činjenice da radnje koje se Ž. V. stavljaju na teret nisu ni konkretizovane niti dokazima potkrepljene, i u ovom slučaju preovladava politička dimenzija. Eventualnim izručenjem Ž. V, zaključuje ministar, bio bi povređen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Podsećanja radi, Kovač je nedavno odbio zahtev Prištine da im Crna Gora izruči M. V. (61), rođenog u Peći sa boravištem u izbegličkom naselju Rudeš u Beranama.

M. V. je bio uhapšen po zamolnici tzv. "Kosova" zbog sumnje da je navodno počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

BONUS VIDEO: I "NOVOSTI" DEO AMFILOHIJEVE BIBLIOTEKE: U manastiru Stanjevići i fotografije Dragana Milovanovića

Pogledajte više