ŽENE GAZDE TEK ČETVRTINE FIRMI "Nežniji" pol i dalje nedovoljno u preduzetništvu Crne Gore

I. D. S. 30. 10. 2023. u 13:32

U UNIJI poslodavaca tvrde da žensko preduzetništvo poslednjih 10 godina beleži rast. U prilog tome govori podatak da je 2011. svako deseto mikro i srednje preduzeće bilo u vlasništvu žena, dok je danas u svakom četvrtom gazda žena.

Foto Shutterstock

- Statistike radi, podsetiću na podatke Uprave prihoda i carina kada je u Crnoj Gori s kraja 2022. godine bilo registrovano 25 odsto mikro, malih i srednjih preduzeća u vlasništvu žena i 32 odsto žena preduzetnica - navodi Zvezdana Oluić ispred UP. - Noviji podaci, iz juna ove godine, ukazuju na rast, i to za 0,6 odsto u odnosu na lane.

Država kroz brojne podrške, povoljne kredite godinama pokušava da motiviše što više žena da pokrenu svoj biznis. Jadna od institucija je i Investiciono-razvojni fond, koja je od početka godine dala finansijsku podršku za 82 projekta - ukupno 14,5 miliona evra.

Podatak da žene čine 60 odsto svih nezaposlenih u Crnoj Gori, da je samo četvrtina preduzeća u vlasništvu žena, a preduzetnica tek 32 odsto, u UNDP-u vide kao pokazatelj da su duboko ukorenjeni stereotipi da je nemoguće uskladiti roditeljstvo sa poslom kada su u pitanju žene.

- Manje od 10 odsto celokupne imovine u Crnoj Gori je u vlasništvu žena, što je ozbiljna barijera za njihovu ekonomsku nezavisnost i obezbeđenje početnog kapitala neophodnog za biznis - navode u UNDP.

Poziv za Podgoričanke

PROGRAME podrške nude i opštine, a upravo jedan javni poziv aktuelan je u Podgorici. Iz budžeta je namenjeno 25.000 evra za biznis-planove čiji nosioci su žene. Poziv za sve Podgoričanke koje žele da pokrenu svoj biznis otvoren je do 2. novembra, a maksimalan iznos koji se može dobiti po projektu je 25 odsto ukupno opredeljenih sredstava.

Prema rečima rukovodioca tima za rodnu ravnopravnost u kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Kaće Đuričković, razvoj ženskog preduzetništva moguć je kroz unapređenje kompletnog sistema, počev od obrazovanja, pa do tržišta rada.

Pogledajte više