POPUSTI OROČENO OLAKŠANJE: Država i privrednici razmatraju vraćanje akcije "Stop inflaciji"

I. D. S. 27. 09. 2023. u 11:42

U CRNOJ Gori od juče su na snazi nove cene goriva, pa još jedno poskupljenje u nizu koje preti da podigne cene i ostalih proizvoda i usluga.

gov.me

Ponovno pokretanje akcije "Stop inflaciji", o čijem pokretanju se uveliko pregovara, građanima bi donekle olakšalo da "preguraju" mesec. Ipak, za život dostojan čoveka, država bi morala da učini mnogo više, smatraju u NVO "Borba protiv siromaštva".

Inicijativa izvršnoj vlasti da umanji akcize stigla je i iz njenog resora, Ministarstva kapitalnih investicija, ali reakcije još nema. Trenutno, jedina konkretna akcija države je pokretanje dijaloga sa privrednicima koje je započeo ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, i to sa ciljem da se ponovo snize cene određeneh artikala kroz akciju "Stop inflaciji".

Đurović je održao sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca, prehrambene industrije i distributerima. Iz njegovog resora saopšteno je da su svi izrazili spremnost da zajedno pronađu efikasnu strategiju za ograničavanje cena i suzbijanje posledica inflacije.

- Ministar je naglasio važnost saradnje između Vlade i privatnog sektora kako bi se postigao održiv model snižavanja i ograničavanja maloprodajnih cena - saopšteno je iz MEK.

U NVO "Borba protiv siromaštva" ocenjuju da akcija "Stop inflaciji" nije ni trajno ni dovoljno dobro rešenje.

Rešenja

U NVO "Borba protiv siromaštva" dodaju da je potrebno i smanjenje troškova koje decenijama bespotrebno pravi državni aparat, oživljavanje industrije i proizvodnje. I to je samo deo neophodnih rešenja koja bi i građane i državu mogla da sačuvaju od siromaštva i bankrota, smatraju u toj NVO.

- Privremeno će biti lakše, ali šta kada se akcija ponovo okonča, onda će cene opet da "dignu u nebo" i vraćamo se na isto. Za bolji standard potrebne su veće plate i penzije, dodatna podrška za socijalno ugrožene kategorije, zakonska rešenja koja će sprečiti da trgovci pljačkaju građane kroz enormne marže pod izgovorom globalnih poskupljenja - smatraju u ovoj NVO.

Pogledajte više