RUSI, KINEZI I SRBI OPASNI ZA CRNU GORU: Posle Vašingtona i Berlina, i evropski parlament se meša u sastavljanje vlade u Podgorici

V. Kadić

21. 09. 2023. u 15:20

POSLANICI Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojili su izveštaj o Crnoj Gori u kojem se, između ostalog, iskazuje ozbiljna zabrinutost zbog zlonamernog stranog uplitanja, pokušaja destabilizacije, hibridnih pretnji i kampanja dezinformacija od stranih aktera, posebno onih koji potiču iz Rusije, Kine i Srbije. U dokumentu se navodi i da su visoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU.

V.K.

- Ovaj izveštaj, poslednji u ovom parlamentarnom mandatu, baca svetlo na velika unutrašnja politička previranja u Crnoj Gori i još jednu godinu stagnacije na putu zemlje ka članstvu u EU. Poslanici EP očekuju što je pre moguće formiranje proevropske vlade, koja će jasno i nedvosmisleno podržavati evropske politike i vrednosti, u skladu sa očekivanjima značajne većine građana zemlje - naveo je izvestilac Tonino Picula, koji je autor izveštaja.

Tako su se, posle Amerike, Nemačke, i Brisel uključio u kadriranje u budućoj izvršnoj vlasti u Podgorici, s neskrivenom željom da se iz kabineta isključi prosrpski blok "Za budućnost Crne Gore" u kojem su Andrija Mandić i Milan Knežević. Inače, mandatar i lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić juče se sastao sa onima koji mu se najviše mešaju u posao - ambasadorima EU. Kazao je da još ima vremena za sastavljanje ministarskog tima i da rok od 90 ističe 10. novembra.

Međutim, Spajić se nije osvrnuo na sve jače potrese u partiji na čijem je čelu, pa ni o sudbini dve poslanice PES Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović, koje su navodno pred isključenjem zato što su nedavno na sednici Glavnog odbora odbile da mu daju podršku da formira vladu bez predstavnika koalicije "Za budućnost Crne Gore". Prema saznanjima "Novosti", PES pokreće proceduru za njihovo izbacivanje, jer je u ponoć istekao rok da se njih dve još jednom izjasne da li će glasati za Spajićev kabinet, kao i za lidera Demokrata Aleksu Bečića koji će biti kandidat za šefa parlamenta, iako bi to mesto po izbornom rezultatu i principima koje je sastavio upravo PES trebalo da pripadne ZBCG.

Na pitanje da li će isključiti dve poslanice, mandatar je dao neodređen odgovor.

- Videćemo. Glavni odbor je bio izričit, ogromna većina je podržala ovaj koncept vlade. Nikome nije jasno ukoliko 44 poslanika direktno podrže kandidaturu koju pre toga potpišu, zašto je to sad odjednom problem i zašto se izmišljaju razlozi kojekakve vrste? Mislim da smo kao partija vrlo jasni i ne postoje razlazi unutar nje. Naš "target" je većina od 44 poslanika.

O tome da li je PES pod pritiskom stranih ambasada, Spajić je odgovorio odrečno.

- Ne postoji nikakav pritisak. To su partnerske zemlje koje žele da pomognu Crnoj Gori. Veoma su zainteresovane za nas, jer Crna Gora može da bude predvodnik i primer svima, ali mi se toliko neozbiljno ponašamo na političkoj sceni da su i oni zabrinuti šta će se desiti.

Lider Ujedinjene Crne Gore (bila na izbornoj listi PES) Goran Danilović pozvao je mandatara da se ne inati, već da sedne za sto i vidi zašto nije u opticaju toliko poslanika koji bi mogli da obezbede apsolutnu sigurnost novoj vladi.

- Ima vremena da se vratimo nazad i pokušamo da napravimo vladu koja će biti stabilna i obezbedimo Crnoj Gori ubrzan razvoj, otkočenje svih zakočenih procesa. To vlada sa 41 poslanikom teško može postići jer atmosfera koja bi se stvorila nimalo ne odgovara onome ko hoće da uvede reforme - poručio je Danilović.

Još ranije mandatar je najavio da će vladu praviti sa Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom i strankama manjinskih naroda. Od 24 poslanika sa liste PES, Spajić sada može da računa na 21 (među kojima nema Ćinćurove, Pejovićeve, kao ni poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina). Neizvesna je podrška Novske liste i Civisa. U grupi koja podržava mandatara je donedavno predstavnica Alternative Jelena Nedović, iako stav tog pokreta nije u saglasnosti sa njenom odlukom.

- Nisam ja usamljena u svom stavu podrške u grupi građana bila, već jedan od osnivača Alternative i celi podgorički tim je stao uz mene. Imam svoje mišljenje, koje je kompatabilno sa stavom organa PES da Spajiću treba dati šansu u sprovođenju reformi - izjavila je Nedovićeva.

Primer koji će proučavati na fakultetima

POLITIČKI analitičar Spasoje Tomić kaže za "Novosti" da nigde nije dozvoljeno kao u Crnoj Gori flagrantno mešanje u unutrašnje stvari.

- Još para uši nedavna priča Gabrijela Eskobara kako neko ima gazde napolju, dok on kao što vidimo pokušava da sirovom silom i pretnjama određuje ko može biti u vladi, a ko ne. Imamo informaciju da je nemački ambasador Felten sebi dozvolio da čak viče na mandatara u toku njihovih ranijih sastanaka. Od podrške koja je u jednom trenutku iznosila 60 poslanika, Spajić je uspeo da podršku za vladu svede na 37 mandata. To je primer koji će se izučavati na fakultetima političkih nauka.
Naš sagovornik upozorava da ukoliko ZBCG ne uđe u vladu, onda će doći do novih podela po nacionalnoj osnovi.
- Srbi će se s pravom osećati ugroženim, jer u poslednjih 78 godina njihovi politički predstavnici bili su samo tri godine u izvršnoj vlasti i to u vidu tadašnje Narodne stranke. Sa koalicijom ZBCG Crna Gora bi imala stabilnu vladu koja bi trajala četiri godine - procenjuje Tomić.

Pogledajte više