PREDSEDNIK OPŠTINE KOTOR POVODOM DRAMATIČNIH TVRDNJI: Kotor nije niti će izgubiti status na Unesko listi

M. SEKULOVIĆ 19. 09. 2023. u 22:27

KOTOR nije izgubio status na UNESKO listi, niti će ga izgubiti, niti je njegov status na listi ugrožen, saopštio predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Opština Kotor

On je to saopštio nakon izjave da će Kotor izgubiti status prirodnog i kulturno-istorijskog područja na Listi svetske baštine Uneska, koju je dao direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić, pozivajući se na svoja nezvanična saznanja.

- Nakon procesa koji smo vodili od 2017. do 2020. godine čiji je rezultat planski dokument i sistem zaštite usklađen sa UNESKO, sa punom odgovornošću tvrdim da opasnost za status Kotora na listi svetske baštine ne postoji. Koristim ovu priliku da još jednom u ime grada Kotora i u svoje lično ime izrazim ogromnu zahvalnost svima koji su u tom periodu činili tim koji je doveo do ovih rezultata - kazao je Jokić.

On je podsetio javnost da je Prostorno urbanistički plan opštine Kotor usvojen uz saglasnost UNESKO kao i da su sve preporuke reaktivne misije UNESKO sprovedene i implementirane.

- Pred nama je put na kojem moramo raditi na daljem osiguravanju sistema zaštite jedinstvene univerzalne vrednosti, kroz usvajanje Menadžment plana, poboljšanja sistema kontrole i nadzora, kao i efikasnijeg rada institucija u sistemu zaštite. Sve ovo, u najvećem delu, predstavlja suštinu odluke Komiteta UNESKO. Status Kotora na UNESKO listi nije pitanje puke formalnosti, Kotor je od strane civilizacije prepoznat kao jedan od retkih dragulja naše planete, a njegova izuzetna univerzalna vrednost, nešto što je nama dato na čuvanje. Naša je obaveza da najpre očuvamo tu vrednost, a tek potom da nam formalno prisustvo na listi bude prioritet. U potpunosti smo posvećeni ovoj civilizacijskoj obavezi, što smo do sada našim delima i dokazali. Svako suprotno postupanje bi značilo ispisivanje iz civilizacije, što Kotor sebi nikada neće dozvoliti - saopštio je predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

DURMITOR

Direktor Agencije za taštitu životne sredine Milan Gazdić govoreči konferenciji "Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive", kazao je da će sledeći samit Uneska u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, biti "težak za Crnu Goru".

-Nacionalni park "Durmitor" biće stavljen na crvenu listu. To je poraz naše države, kazao je Gazdić.

Pogledajte više