SITUACIJA U CRNOJ GORI - PENZIJE VEĆE, STATUS GORI Posle najniža primanja manja od 300 evra

I. D. S. 19. 09. 2023. u 07:00

SEPTEMBARSKE penzije, zahvaljujući redovnom i vanrednom usklađivanju, biće veće pet odsto. Računajući sva povećanja od početka godine, primanja najstarijih građana uvećana su ukupno 17 odsto. Ipak, kako tvrde u Partiji penzionera, invalida i restitucije, penzije rastu, ali su penzioneri u sve težoj situaciji.

Foto Shutterstock

Minimalna penzija, nakon septembarskog usklađivanja, iznosiće nešto manje od 300 evra. Naime, nakon povećanja od pet odsto, 2,5 kroz redovni i isto toliko kroz vanredno povećanje, minimalno primanje uvećaće sa 282 na 296,5 evra. Prema rečima ministra finansija Aleksandra Damjanovića, prema formuli za redovno usklađivanje penzije povećanje penzija bilo bi dva i po procenta, ali je Vlada prihvatila predlog Fonda PIO o vanrednom usklađivanju. Ministar je podsetio da je u maju usklađivanje penzija iznosilo preko osam, a u januaru oko tri procenta, pa je i izveo računicu koliko je ukupno uvećanje sa sadašnjim septembarskim od pet odsto.

Nezadovoljni

POVEĆANjEM nisu zadovoljni penzioneri. Prema rečima Moma Joksimovića ispred PIR-a, penzije rastu, ali je status najstarijih građana sve gori.

- Cene namirnica porasle su za 40-50 odsto, najavljeno je i povećanje komunalija. Kada se to uzme u obzir, ni ukupno povećanje penzija ne znači ništa. Crna Gora ima najskuplje lekove, kirija je povećana, pa je onda pitanje kako neko sa mizernim primanjima može i da preživi - kazao je Joksimović.

- Kumulativno povećanje od početka ove godine je 17 procenata, pa smatramo da nivo penzija ipak bude iznad nivoa inflacije i da negde to povećanje od 17 odsto kako-tako štiti ne tako dobar životni standard većine penzionera u Crnoj Gori. Sa svim ovim uvećanjima minimalna penzija biće 300 evra. To znači da je prešao nivo od 60 odsto učešća u minimalnoj zaradi i to desetak procenata, što je bio cilj Vlade koji je ispunjen. Drugi cilj još nije ostvaren, a to je da prosečna penzije bude 60 odsto prosečne zarade, ali će svakako sva ova povećanja pogurati i ostvarenje tog cilja - poručio je Damjanović - podsećajući da je naredno usklađivanje u januaru.

Pogledajte više