MILOVI SATELITI NAVODE SPAJIĆA? Mandatar je podršku dobio od dugogodišnjih Đukanovićevih saveznika, a među partnerima nema ZBCG, URA i DPS

V.K. 07. 09. 2023. u 11:37

U JEKU formiranja Vlade, iz partije mandatara Milojka Spajića - Pokreta "Evropa sad" su se obrušili na koaliciju "Za budućnost Crne Gore" i GP URA navodeći da se sa njima udružila DPS u pokušajima da spreče Spajića da sastavi novu izvršnu vlast! Predsednik Crne Gore Jakov Milatović odobrio je 10. avgusta mandat partijskom lideru Spajiću i od tada teče rok od 90 dana za formiranje vlade. Ukoliko se to ne desi uslediće vanredni izbori.

Foto: Fejsbuk/Vremenska.Prognoza By Dušan

Iako se očekivalo da će Milojko Spajić u svoj tim uključiti avgustovsku većinu koja je srušila režim Mila Đukanovića pre tri godine (koaliciju ZBCG, Demokrate, GP URA, SNP, Ujedinjenu Crnu Goru, Demos) to se nije desilo. Mandatar je podršku dobio od stranaka dugogodišnjih vernih saveznika DPS - Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Demokratske unije Albanaca...

Član Predsedništva PES Andrej Milović izjavio je da još nema konačnog dogovora o formiranju vlade, ali da će vlade biti. Kako kaže, PES je nakon pregovovra sa koalicijom ZBCG, istakao da ni oni, uz GP URA i DPS nisu partneri.

Kontrola telefonskim pozivom

- DPS je svestan da ne može ući u ovu vladu, ali znaju da je mogu kontrolisati preko onih koji su 11. juna glasali za Mila Đukanovića. Znaju da jednim telefonskim pozivom vladu mogu srušiti i uvesti Crnu Goru u još jednu u nizu političkih kriza - ocenio je član Nove srpske demokratije Mirko Miličić.

Pregovori oko nove vlade već desetak dana se ne vode. Poslanik koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milun Zogović ponovio je da ta koalicija nije remetilački faktor u stvaranju vlade, kako joj se želi nametnuti.

- Pregovori od samog starta nisu bili iskreni - smatra Zogović. - Mislim da je problem nastao kad su svi prepoznali našu veliku spremnost. Mandataru nije kasno da restartuje pregovore i da na osnovu volje naroda sastavi novu izvršnu vlast.

U međuvremenu tim Bošnjačke stranke sastao se u Briselu sa šefom delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom i predsedavajućim POSP-a Vladimirom Bilčikom i preneo mu informacije u vezi sa formiranjem buduće vlade. Delegacija BS članove Skupštine EPP-a upoznala je i sa "agresivnom kampanjom koja se sprovodi preko određenih medija u Crnoj Gori prema Bošnjačkoj stranci i njenom lideru Ervinu Ibrahimoviću, sa jasnim ciljem da se blokira formiranje proevropske vlade i zaustavi evropski put Crne Gore".

Pogledajte više