SRBI USTAJU I PROTIV SPAJIĆA: U Crnoj Gori vri zbog odluke mandatara da iz vlade eliminiše listu Mandića i Kneževića

V. KADIĆ 29. 08. 2023. u 12:23

ODLUKA mandatara Milojka Spajića da u njegovom kabine­tu ne bude predstavnika Srba u okviru koalicije "Za budućnost Crne Gore" izazvala je politički ze­mljotres u državi.

Foto D. Milovanović

Iro­nija je da Spajić koji je u politiku ušao na talasu borbe za odbranu svetinja SPC u Crnoj Gori, sada uživa zaštitu onih koji su progonili Crkvu, hap­sili vladike i sveštenike, pa nisu isključeni ni protesti pripadnika našeg naroda.

Namera da Srbe isklju­či iz izvršne vlasti kao bumerang se vratila Spa­jiću. Samo dan pošto im je zalupio vrata budućeg kabineta počela je da mu se osipa većina. Leđa su mu okrenuli Alternativa i Uje­dinjena Crna Gora koje su na parla­mentarnim izbo­rima 11. juna bile na listi Pokreta "Evropa sad". Još se čeka zvanični stav Civisa či­ji predstavnici su tokom konsultacija smatrali da bi u budu­ćoj vladi trebalo da bude mesta za ZBCG.

Osim toga, ostavku na mesto poslanika PES podneo je juče Tihomir Dragaš, zbog, kako je ob­razložio - ličnih ra­zloga. Spekuliše se da je šest članova GO PES u subotu bilo protiv Spajićevog predloga za sastav vlade, dok ih je četvoro bilo uzdržano. Protiv su bile i posla­nici Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović.

- Tačno je da je bilo ne­suglasica oko toga kako treba da izgleda buduća vlada, što je pokazalo i glasanje na kraju. Ne znam tačan broj onih koji su bili protiv i uzdržani. Bilo ih je, i ja sam jedna od njih - kazala je kratko Ćinćurova.

U ovom trenutku Spajić ima podršku 42 poslani­ka, iako je u subotu veče nakon sednice Glavnog odbora tvrdio da ima sigurnih 44. To je, kako je naveo, ona većina koja ga je podržala za manda­tara - Demokrate, SNP, Bošnjačka stranka, Hr­vatska građanska inicijativa, PES i albanske partije, uključujući i DUA koja je bila na listi "Zajedno", Demokratske partije socijalista.

Foto D. Milovanović

Predsednik Crne Gore i jedan od lidera PES, Jakov Milatović, ocenju­jući poslednja dešavanja oko formiranja vlade, rekao je da se energija, koja je po­stojala na­kon velike pobede na p r e d s e d ­n i č k i m izborima, kada su gra­đani jasno rekli kojim putem žele da ide država - po­prilično razbi­la. On je apelovao na Spajića i sve koji uče­stvuju u konsultacijama oko izvršne vlasti "da proces učine transpa­rentnijim i u skladu sa izbornom voljom".

- Ja sam u načinu na ko­ji sam nakon velike po­bede u Podgorici pozvao konstituente koalicije ZBCG, Demokrata i Uje­dinjene, ali i GP URA, pokazao ono što građani žele - političku širi­nu i viziju, a mislim da je to potvrđeno na pred­sedničkim izborima i to je bio trasirani put. Da li neko skreće sa tog puta građani neka proce­ne - rekao je Milatović, podvlačeći da je najveća odgovornost na manda­taru i da je Crnoj Gori potrebna politički sta­bilna vlada.

Koordinator Alterna­tive Crna Gora Vesko Pe­jak smatra da vlada for­mirana sa Bošnjačkom strankom nema kapacitet da bude reformska.

- Pokret "Evropa sad" nema našu podršku na­kon poslednjih dešavanja. Nova vlada može trajati najduže do narednog leta jer neće moći da sprove­de neophodne reforme. Glavni kočničari će biti upravo partije koje su 30 godina bile glavni oslonac politike Mila Đukanovića.

Očekivalo se da će no­va vlada imati široku podršku od 49 ili više poslanika, jer je manda­tar pregovarao sa koali­cijom ZBCG. Sa njihovih 13 glasova bi komotnu većinu u Skupštini neophod­nu za ključne reforme u pravosuđu, što je jedan od glavnih uslova za nastavak evropskih integracija. U međuvreme­nu pregovori sa Srbima nisu nastavlje­ni iako su njihovi pred­stavnici javno saopšti­li da im je prihvatljiva ponuda Spajića, da bi ih on potom optužio za op­strukciju!

Trenutna situacija je ponovo "probudila" naš narod u Crnoj Gori koji je počeo samoinicija­tivno da se sabira - pu­tem društvenih mreža. Na "Vajberu" je formi­rana grupa "Odbrana na­rodne volje" koja je samo za nekoliko sati narasla na oko 5.000 članova. Oni, kako ističu, ne že­le da se mire sa masov­nim povratkom Milovih marioneta u vlast.

Pojedini članovi predlažu proteste jer smatraju da su prevareni i na ovim izborima.

Širi se i poziv građanima da neza­dovoljstvo iskažu auto- kolonama koje će se organizovati sutra u svim crnogorskim gradovima u 19 časova.

Predsednik Milatović želi vladu sa ZBCG, Foto AP

Šta kaže Ustav

PO Ustavu Crne Gore, redosled daljih koraka kaže da bi prvo trebalo da bude izabran šef parlamenta Aleksa Bečić (Demo­krate) pa se nakon toga zahtev za sazivanje Skupštine može očeki­vati u narednih dva do tri dana. Prebrojavanje u parlamentu biće za mandatara Spajića teška borba sa neizvesnim epilogom. Jer, ako mu okrenu leđa tri ili četiri po­slanika - njegov projekat će pući!

Abazović: Dokazi na sigurnom

ODLAZEĆI premijer Dritan Abazović kazao je da Vladu Crne Gore ne sasta­vljaju oni koji pregovaraju, nego drugi centri moći koji imaju za cilj da se spreči aktivna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Neka im je srećno, dokazi su na sigurnom i u jednom trenutku javnost će biti upoznata sa svim, pa radili to iz opozicije ili iz vlasti - poručio je Abazović.

Foto Novosti

Amfilohijev nemerljiv doprinos

MILATOVIĆ je na svečanosti povodom Dana opštine Kolašin kazao da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije dao nemerljiv doprinos ne samo obnovi duhovnosti nego i demokratizaciji države.

- Rođenog Kolašinca, uglednog jerarha, Amfi­lohija, krasila je retko viđena oštroumnost.

Važio je za jednog od najobrazovanijih vladika u našoj Crkvi, kojeg pamtimo sa posebnim oseća­jem poštovanja, ceneći da je bliskošću narodu, autoritetom i smelošću ostavio trajni otisak u crnogorskoj istoriji, i nesumnjivo dao nemerljiv doprinos ne samo obnovi naše duhovnosti, već i demokratizaciji Crne Gore i promenama 2020.godine - kazao je Milatović.

Pogledajte više