DA SE RASPETLJA "VEZA" MANDATARA I DO KVONA Abazović od SDT očekuje da utvrdi finansijski odnos Spajića i kralja kriptovaluta

V.K. 14. 08. 2023. u 06:30

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović ponovo je pozvao Specijalno državnog tužilaštvo da ispita tvrdnje da je odbegli južnokorejski trgovac kriptovalutama Do Kvon imao finansijske veze sa mandatarom i liderom Pokreta "Evropa sad" Milojkom Spajićem, jer ni nakon više od dva meseca nema rezultata u istrazi.

V.K.

- Tužilaštvo je pokazalo da nije potpuno oslobođeno političkih pritisaka i da ima svoje političke kalkulacije. Vreme je da izađu sa nekim rezultatima istrage pre nego što Do Kvon bude izručen. Razumem pritužbe tužioca na ograničene kapacitete, ali i druge institucije u Crnoj Gori nemaju resurse kao u Švjcarskoj, ali su pokazale rezultate. Moramo da pokažemo rezultate sa onim što imamo, uključujući sudove i tužilaštvo - izjavio je Abazović.

Upravo je premijer usred kampanje za junske parlamentarne izbore Spajića osumnjičio za "povezanost" sa takozvanim kraljem kriptovaluta Južnokorejcem Do Kvonom, koji je uhapšen u martu ove godine u Crnoj Gori zbog falsifikovanog pasoša. On je na poternicama Južne Koreje i SAD koje ga terete za prevaru tešku više od 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

I o skaj-aplikaciji SDT

AGENCIJA za sprečavanje korupcije (ASK) neće proveravati nezakonito finansiranje stranaka, nakon objavljene prepiske sa skaj-aplikacije u kojoj policajci i optuženi kriminalci govore i o politici, sigurnim bazama glasača i biznismenu koji milionski pomaže partiju pred izbore. Smatraju da su skaj- aplikacije u delokrugu rada tužilaštva, a ne Agencije. U delu transkripta, policajac Petar Lazović, šefu "kavačkog klana" Radoju Zviceru, u šiframa poručuje da podgorički biznismen Ranko Ubović samo za jedne izbore "pukne po par miliona", a na nagovor njegovog oca, penzionisanog bezbednjaka Zorana Lazovića.

Spajić je negirao da ima poslovne veze sa Do Kvonom, ali je priznao da je sa njim bio u kontaktu krajem 2022. godine. SDT je formiralo dva predmeta u vezi sa optužbama Abazovića, a koje su se odnosile na relacije Spajića i Do Kvona.

U međuvremenu je predsednik države Jakov Milatović dao partijskom kolegi i lideru Pokreta "Evropa sad" Milojku Spajiću mandat da sastavi novu vladu uprkos navedenim sumnjama koje, ipak, bacaju senku na biografiju Spajića.

Abazović upozorava da organizovane kriminalne grupe u Crnoj Gori traže "pojas za spasavanje" upravo u strankama koje su spremne da preuzmu vlast nakon izbora u junu!

- Organizovani kriminal ne bi mogao dostići ovaj nivo moći da nije imao podršku državnih institucija. Podrška Evropola naporima naše vlade u borbi protiv organizovanog kriminala bila je ključna. Bez njihove podrške imali bismo malo istraga protiv organizovnih kriminalnih grupa - kategoričan je Abazović.

Pogledajte više