CRNOGORCI IMAJU REŠENJE ZA MANJAK RADNIKA: Ovo rešenje je prosto i nema da fali

I. D. S. 09. 08. 2023. u 13:56

PRED sam početak leta, turistički poslenici žalili su se da im fali hiljade radnika za sezonu. Iako je već uveliko špic, radnici su i dalje traženi na crnogorskom primorju, a tome svedoče oglasi koji se svakodnevno objavljuju - traže se sobarice, konobari, šankeri. Kako i sledeću sezonu ne bi dočekali sa manjkom radne snage, iz Privredne komore insistiraju da se uvede kategorija stalnog sezonskog radnika.

Foto Shutterstock

Uvođenje kategorije stalni sezonski radnik ublažilo bi problem nedostatka radne snage u turizmu, poručili su iz PKCG.

- Upravo nedostatak radne snage na sezonskim poslovima predstavlja jednu od glavnih biznis barijera u turizmu - smatraju u PKCG.

- Uvođenjem kategorije stalni sezonski radnik bi se motivisali nezaposleni da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU.

Kroz sistem koji predlažu, objašnjavaju, osigurala bi se finansijska podrška i uplata doprinosa radnicima - sezoncima i u razdoblju kada ne rade, a kako bi se osigurala potrebna radna snaga poslodavcima iz svih delatnosti koji tokom godine imaju razdoblja smanjenog obima posla zbog sezonske vrste poslovanja.

- Reč je o osobama koje su u kontinuitetu radile najmanje šest meseci kod istog poslodavca i koje će kod tog istog poslodavca raditi još najmanje jednu sezonu, odnosno najmanje šest meseci - rekli su iz PKCG.

- Navedno rešenje bi značajno podstaklo mlade da se školuju za poslove u turizmu, ali i nezaposlene da se prekvalifikuju za turistička zanimanja.

Pogledajte više