ISELJENICI OSLONAC ZAVIČAJU Predsednik Jakov Milatović na "Danima dijaspore" u Plavu

Marija Stevanović 30. 07. 2023. u 23:00

ENERGIJA koju osećam na svakom koraku uverava me da ljubav prema našoj zajedničkoj kući, prema Crnoj Gori, ne mogu umanjiti ni kilometri koji vas, usled životnih okolnosti, privremeno dele od njenih granica.

milutin sekulović

Ovo je na svečanosti povodom "Dana dijaspore-iseljenika" u Plavu, kazao predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je istakao da "Dani dijaspore" u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom i Opštine Plav, predstavljaju važnu tačku okupljanja i druženja crnogorskih iseljenika, a bogat programski sadržaj manifestacije svedoči o entuzijazmu koji organizatori ulažu u njenu realizaciju.

Povelja

PREDSEDNIK Milatović je postuhumno dodelio Povelju Uprave za saradnju sa dijasporom - iseljenicima, Luciji Petričević iz Argentine. Priznanje je u ime porodice preuzela njena sestra Sofija Petričević.

- Događaji poput ovog, lepa su prilika da se podsetimo koliko je važno da kao država, negujemo dobre odnose sa crnogorskom dijasporom - kazao je Milatović. - Ona predstavlja neprocenjivo blago našeg kulturnog identiteta i snažnu ekonomsku podršku. Značajan je broj aktivnosti kojima ste vi, pripadnici crnogorske dijaspore, doprineli razvoju Crne Gore, čineći je puno boljim mestom za život nego što je ona to bila u vremenima kada ste bili prinuđeni da je, nadam se, samo privremeno napustite. Biću slobodan da konstatujem da ste bili, a i danas jeste - pouzdan oslonac Crnoj Gori, njenom sveukupnom društvenom razvoju i ekonomskom prosperitetu.

Predsednik Crne Gore odao je zahvalnost i iskazao spremnost da učinim sve da se odnos države prema crnogorskoj dijaspori dodatno osnaži i unapredi.

Pogledajte više