O SUDBINI INSTITUTA IGALO U BEOGRADU: Na sastanku ministara Srbije i Crne Gore o odlaganju naplate duga

V.V.

28. 07. 2023. u 17:00

MOŽDA će biti povučeno rešenje o izvršenju, pokrenuto zbog naplate duga od 7,5 miliona evra koji Institut Igalo ima prema Jugobanci AD Beograd u stečaju.

Foto: V.V.

Ovo je rezultat razgovora predsednika hercegnovske opštine Stevana Katića sa predstavnicima Vlade Srbije, direktorkom i predsednikom Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita.

Predsednik Katić je o blokadi računa Instituta Igalo razgovarao i sa premijerom Dritanom Abazovićem i ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem. Za početak naredne sedmice planiran je sastanak u Beogradu. Brzo rešenje za Institut tražiće se na nivou ministara finansija dve države. Katić naglašava da je situacija u Institutu bila  teška i pre ovog izvršenja i blokade računa na 3,6 miliona evra.

- Želeo sam da posredujem da proba da se obezbedi uplata od strane Vlade Crne Gore kako bi se sprečio protest i blokada graničnih prelaza, jer do momenta ovog izvršenja  račun Instituta je bio blokiran na 200 hiljada evra. Želeli smo da premostimo situaciju dok se ne reši pitanje sa Jugobankom - objasnio je Katić. - Pre dva dana poslali su iz lokalne uprave dopis i Ministarstvu finansija Srbije i Agenciji za osiguranje depozita kako bi zajednički došli do  rešenja i na neko vreme odložili  izvršenje.

Tim povodom dogovoren je sastanak ministara finansija Crne Gore i Srbije.

- Postoji raspoleženje da se izvršenje odloži. Optimista sam da će se to razrešiti na sastanku početkom sledeće sedmice, pa će ta blokada, koja je suštinski najvažnija jer bi onemogućila rad Instituta i dovela ga pred zatvaranje, biti povučena - dodaje.

Foto: V. V.

Stevan Katić

Katić kaže da je nadležne u Beogradu upoznao i sa situacijom u Crnoj Gori, i zatražio malo vremena da se formira nova Vlada i da se ozbiljno uđe u rešavanje problema Instituta. On je kontaktirao i ministra finansija Aleksandra Damjanovića i direktora Fonda zdravstva Crne Gore Vuka Kadića. Nakon odlaganja izvršenja trebalo bi uplatiti novi avans Institutu, a novac bi bio izdvojen iz budžetske rezerve. Tako bi već naredne sedmice zaposlenima mogle biti uplaćene zaostale plate, a  Institut bi nastavio da funkcioniše.

Katićeva ocena jeste da se problemu Instituta ali i Bolnice Meljine mora pristupati mnogo ozbiljnije nego do sada, a za to je potrebna stabilna Vlada i odgovorni ljudi na važnim pozicijama.

Pogledajte više