UVEĆANJE PENZIJA ČEKA NOVU VLADU Ministar finansija primio predstavnike penzionera

I. D. S. 13. 07. 2023. u 08:00

MINISTAR finansija Aleksandar Damjanović, dao je penzionerima obećanje da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se materijalni status najstarije populacije poboljšao. Nakon sastanka sa ministrom, optimistični su i penzioneri, ali će većina njihovih zahteva, ipak, morati da sačeka novu Vladu i novi saziv parlamenta.

Ministarstvo finasija

Damjanović je kazao da je poboljšanje materijalnog statusa penzionera definisano kroz rast nivoa minimalne penzije najmanje do nivoa od 60 odsto minimalne zarade.

- Dogovoreno je da se, u saradnji sa resornim ministarstvom i nadležnim organima uprave, nastavi komunikacija na ovu temu - saopšteno je iz resora finasija.

Kontrola raspodele novca

POVODOM raspodele sredstava za NVO u delu koji targetira starija lica, složili su se da je neophodno i na nivou resornih institucija, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO i Ministarstva finansija, precizirati optimalan model za dodelu tih sredstava, odnosno kontrolni mehanizam njihovog namenskog trošenja.

Penzionieri su u Vladu došli sa nekoliko zahteva: obustavljanje naplate članarina Savezu penzionera, izmena kod usklađivanja penzija i statusa korisnika srazmernih penzija, čija mesečna primanja su mnogo manja od minimalne penzije.

- Prioritet je da se obustavi naplata članarina, sve dok se ne odluči po krivičnim prijavama koje smo podneli. Tvrdim da je taj novac, a nije reč o malom iznosu, već se penzioneru za tu namenu godišnje uzme oko 200 evra, na razne načine korišten za kupovinu glasova za DPS - kazao je za "Novosti" predsednik Partije penzionera, invalida i restitucije Momo Joksimović.

Napominje da je što pre potrebno rešiti situaciju u kojoj se nalaze korisnici srazmernih penzija, navodeći da čak oko 2000 njih mesečno prima tek 100 evra.

- Obećanje koje je dao Milojko Spajić da se minimalna penzija poveća na 450 evra jeste realna, ali i to nije dovoljno za pristojan život - navodi predsednik PIR-a.

Penzioneri su dobili i obećanje Spajića da će se razmatrati izmene zakona kojim bi se usklađivanje penzija ubuduće računalo linearno. Da se povećanje svima obračuna u stom iznosu, bez obzira na visinu primanja. Kako objašnjava Joksimović, prihvatili su pripremljene izmene koje će ući u skupštinsku proceduru čim se novi saziv parlamenta konstituiše. Isto, kaže, važi i za izmene zakona koji reguliše status korisnika srazmernih penzija.

Osim Joksimovića, sastanku sa ministrom prisustvovali su i predstavnici Pokreta penzionera i Udruženja pokreta penzionera Pravda, Sveto Čabarkapa i Žana Lakićević, kao i predsednik Skupštine Pokreta penzionera Crne Gore, Sadik Klimenta.

Pogledajte više