ZA PENZIJE U CRNOJ GORI 500 MILIONA MANJE? Ministru finansija i direktoru Fonda PIO sporna Spajićeva reforma

I. D. S. 21. 06. 2023. u 11:40

NAJAVA da bi doprinosi za penzijsko osiguranje mogli biti ukinuti i dalje je u fokusu javnosti, a nakon što je deo stručne javnosti podržao takvu reformu u penzionom fondu, kritike su uputili odlazeći ministar finansija Aleksandar Damjanović i direktor Fonda PIO, Ranko Aligrudić.

gov.me

Kako ocenjuju, takav potez doveo bi do povećanja poreza i cena, a za isplatu penzija falilo bi i do 500 miliona evra.

- Spajić tvrdi da će se manjak nadoknaditi iz poreza. Ako bi se ekonomska logika vodila time, najbolje bi bilo da se zadužimo dve milijarde evra i povećamo duplo penzije i plate i sve se vrati u budžet - ironičan je ministar Damjanović.

Ipak, saglasan je da bi trebalo da se teži smanjenju doprinosa, ali navodi da bi se njegovim jednokratnim ukidanjem, osim što bi to ugrozilo status sadašnjih i budućih penzionera, dovelo do manjka od 470 miliona evra u budžetu, koje se nekako mora nadoknaditi.

- Postoje dva scenarija da se ta sredstva obezbede - zaduženjem u nivou 900 miliona evra obveznica, milijardu i po, i koliko god bude trebalo i povećanjem poreza, odnosno PDV-a - navodi ministar, naglašavajući da bi se na taj način automatski generisali rast cena i inflacija.

TOTALNI KOLAPS

ZA penzionere ipak, nije važno na koji način će se novac obezbediti, te da li će Fond PIO i dalje postojati.

- Možete li zamisliti da vam neko uzme 15 odsto od vaših primanja i da neće da odgovori na vaše zahteve? Mogu li se, mimo statuta, u formi zaključka, dirati primanja Ustavom zaštićena? To je totalni kolaps funkcionisanja Fonda PIO i kamo sreće da sutra prestane da postoji - poručio je predsednik Upravnog odbora Udruženja Anđelko Lojpur.

Ni direktor Fonda PIO, Aligrudić još ne vidi mogućnost brzog ukidanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Ne vidim, jer je problem nadomestiti 450 do 500 miliona. Ovako ih imamo, tačno su izdvojeni i predviđeni doprinosi za PIO. Od visine naših doprinosa, kao i plate, određuju se prava koja crpimo iz Fonda - objašnjava Aligrudić.

Pogledajte više