BLOKADA TRAJEKTNOG SAOBRAĆAJA U KAMENARIMA: Za spas Instituta Igalo

V.V.

08. 06. 2023. u 18:00

RADNICI Instituta Igalo blokirali su u Kamenarima trajektni saobraćaj i radikalizovali proteste jer Vlada nije udovoljila nijednom njihovom zahtevu.

Foto:V.V.

Predsednica Sindikalne organizacije dr Marija Obradović podsetila je da su 8. maja tražili avans od 1, 2 miliona evra a dobili su skoro mesec kasnije 600 hiljada, što nije dovoljno i potvrđuje ocenu da u Vladi ne shvataju  ozbiljno probleme Instituta. Objasnila je i zbog čega je protest organizovan u Kamenarima.

- Institut i trajekt su žile kuacavice Herceg Novog. U trajekt se poslednjih meseci uližilo više od 10 miliona dok u Institut, koji se bavi zdravstvenom delatnošću, zdravstvenim turizmom i medicinskom rehabilitacijom, nije uložen ni jedan evro pomoći, kazala je  Obradović i dodala da su prethodni avans koji im je uplaćen vratili kroz pružene usluge za samo dva meseca.

Foto:V.V.

Blokada trajektnog saobraćaja u Kamenarima

Ona je istakla i da je na sednici Vlade opet obećana neka vrsta pomoći, ali je sugerisano da radnici moraju da prestanu da tuže Institut.

-Mi smo od 2014 godine, kroz presude pokušavali da dokažemo naše pravo, i uspeli smo. Do 2020. obrazloženje je uvek bilo da se te presude ne mogu prihvatiti i da nisu obavezujuće za Institut Igalo do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora. Radnici i Sindikat su pripremili novi Kolektivni ugovor, pregovarali više od godinu i po i napravili brojne ustupke, sa obzirom na činjenicu da smo svesni u kakvoj situaciji se nalazi Institut Igalo. Pre više od mesec predali smo predlog ugovora Vladi i do danas nismo primili nikakvu povratnu informaciju, kazala je   dr Obradović.

Ukoliko ne budu ispunjeni zahtev za isplatu preostale dve i po zarade i usvajanje Kolektivnog ugovora kojim bi zaposleni bili izjednačeni sa kolegama u javnom zdravstvu, a bile bi zaustavljene tužbe radnika, radikalizovaće proteste.

-Moramo videti kakav će biti odgovor Vlade, ako zahtevi ne budu ispunjeni, iako su nam naši pacijenti na prvom mestu, moraćemo da primenimo neku vrstu radikalizacije i u tom smislu, rekla je dr Obradović.

U Kamenarima je bio i predsednik UO JP Morsko dobro, Blažo Rađenović koji je naglasio da radnici Instituta traže svoja prava a u Morskom dobru nemaju ništa protiv dok god sve protiče u  korektno i dok su protesti mirni. S druge strane „jeste problem što je turistička sezona u jeku, i imamo goste koji ne razumeju ovaj deo problema“ . Takođe, prema Rađenovićevim rečima treba  uvažiti  činjenicu da je novac koji je izgubljen od prevoza „trebalo da se slije direktno u budžet svih građana, pa i  radnika Instituta“. U odnosu na to možda nam je potrebno „i sa jedne i sa druge strane, malo više razumevanja.“

Pogledajte više