RADIKALIZUJU PROTEST: Radnici Instituta Igalo blokiraće trajektni prelaz Kamenari - Lepetane

V.V.

05. 06. 2023. u 10:45

NEZADOVOLjNI odlukom Vlade da Institutu Igalo uplati avans od 600 hiljada evra, umesto traženih 1,25 miliona, radnici Instituta Igalo najavili su blokadu trajektnog saobraćaja Kamenari - Lepetane u četvrtak, 8. juna, od 15 do 17 sati.

fOTO: V.V.

Zaposleni u Institutu Igalo nisu primili februarsku zaradu iako je na sednici Vlade odobrena uplata avansa od 600 hiljada evra, od čega pola treba izdvojiti za uplate. Kažu da im nikako nije jasno zašto Vlada ne želi da pomogne, jer avansna uplata i nije pomoć nego pozajmica koju će Institut vratiti kroz pružene usluge fondovskim pacijentima. Razočarani i ogorčeni radnici će sada tražiti  ispunjenje svih njihovih uslova, isplatu sve četiri zarade i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Objašnjavaju da će trajektni prelaz blokirati jer su ogromna sredstva uložena u preuzimanje ovog posla, a Institutu ne odobravaju ni pozajmicu. Ulaganje u trajektni prevoz je prema njihovim rečima opravdano ali je takođe više nego opravdano pomoći Institutu. Prema predlogu radnika trebalo bi isplatiti zarade, potpisati konačno kolektivni ugovor kako se ne bi nagomlavale tužbe radnika koje blokiraju račun ustanove, regulisati cene usluga za goste koji dolaze preko Fonda zdravstva a onda odrediti i grejs period i rok za vraćanje ovih sredstava. Tako bi se situacija u Institutu stabilizovala a renomirana zdravstvena ustranova bila bi sačuvana. 

Pogledajte više