KOTOR I BERANE DOBIJAJU KLINIČKE CENTRE: Ministar Dragoslav Šćekić o odlukama Vlade Crne Gore

Marija Stevanović 01. 06. 2023. u 15:20

Na sednici Vlade Crne Gore donete su istorijske odluke za osnivanje javnih zdravstvenih ustanova kliničko-bolničkih centara Kotor i Berane, kao i odluka o finansijskoj pomoći Institutu „Dr Simo Milošević“ u visini od 600.000 evra.

M. S.

Ovo je za "Novosti" izjavio ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Dragoslav Šćekić, ističući da je odluka o osnivanju dva klinička centra doneta je u cilju povećanja, odnosno očuvanja nivoa pružanja zdravstvene zaštite građanima severne, odnosno južne regije.

- Ovim je finalizovana i zaokružena priča o transformaciji opštih bolnica Berane i Kotor u Kliničko-bolničke centre. Ovom odlukom osnivaju se JZU ustanove Kliničko-bolnički centar Kotor i Berane. Javna zdravstvena ustanova Kliničko-bolnički centar Kotor obavljaće delatnost pod nazivom: Kliničko-bolnički centar Kotor i Javna zdravstvena ustanova Kliničko-bolnički centar Berane obavljaće delatnost pod nazivom: Kliničko-bolnički centar Berane, stoji u Odluci Ministarstva zdravlja.

- Kliničko-bolnički centar je zdravstvena ustanova na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite i obavlja najmanje delatnosti hirurgije, interne medicine, pedijatrije, ginekologije i akušerstva, pri čemu za obavljanje delatnosti hirurgije i interne medicine ispunjava uslove klinike, u skladu sa zakonom. Ova odluka doneta je u cilju povećanja, odnosno očuvanja nivoa pružanja zdravstvene zaštite građanima severne regije, odnosno južne regije - pojašnjava Šćekić.
On ističe da je Ministarstvo zdravlja utvrdilo da javne zdravstvene ustanove Opšta bolnica Kotor i Opšta bolnica Berane ispunjavaju uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite iz delatnosti. 
ČESTITKA
-Čestitam građanima severa i juga Crne Gore, jer je ovim odlukama unapređena zdravstvena zaštita. Naši građani će imati brzu, efikasnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a zdravstveni radnici najbolje uslove za rad - kaže za naš sajt ministar Šćekić.
 
Pogledajte više