ODMAH POSAO ZA 600 GRAĐANA: Šta su smislili u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore

I. D. Stojadinović 02. 06. 2023. u 14:35

U EVIDENCIJI crnogorskog Zavoda za zapošljavanje trenutno se nalazi nešto više od 40.000 ljudi koji traže radno mesto i - mada je to za 11 odsto manje nego lane - već su spremna dva projekta, vredna nešto više od dva miliona evra, kojima će biti podržano 176 poslodavaca, zarad angažovanja 600 ljudi.

PROJEKTI Zgrada Zavoda za zapošljavanje, Foto ZZZCG.me

Štaviše, v. d. pomoćnika direktora Zavoda, zadužen za mere aktivne politike zapošljavanja, Goran Bubanja najavljuje da će u ovoj godini posla biti za više od 1.900 nezaposlenih.

- Oni će biti angažovani kroz programe osposobljavanja za samostalan, odnosno za rad kod poslodavca, za šta je Zavod opredelio četiri miliona evra - naveo je Bubanja.

Obuka za samostalan rad namenjena je kandidatima sa trećim i četvrtim nivoom obrazovanja, kojima je nedostatak radnog iskustva bio prepreka u zapošljavanju, dok će edukacijom za rad kod poslodavaca biti obuhvaćeni oni kojima su nedostatak znanja, veština i sposobnosti za obavljanje poslova u okviru određenih zanimanja predstavljali nepremostivu barijeru.

- Ugovori o realizaciji su već potpisani, pa očekujemo nastavak pozitivnog trenda. Inače, stopa registrovane nezaposlenosti trenutno iznosi 18 odsto, što je za 2,4 procenta manje nego lane, a u periodu od 1. januara do 25. maja poslodavci posredstvom Zavoda podneli prijavu za 13.340 slobodnih radnih mesta. Istovremeno, mi smo čak 20.500 puta posredovali u zapošljavanju, za bezmalo 14.000 kandidata iz naše evidencije - zaključuje v. d. direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Planovi

U PRVOJ polovini juna biće potpisani ugovori za još dva programa: Direktno otvaranje radnih mesta - javni rad, u vrednosti od 900.000, te Podsticaji za zapošljavanje, "teški" 100.000 evra. Do kraja meseca biće realizovan i program obrazovanja i osposobljavanja 670 odraslih, za koji je izdvojeno 300.000 evra.

Pogledajte više