MUČEN SVAKI ŠESTI ĐAK U CRNOJ GORI: Najavljena borba protiv vršnjačkog nasilja

I. D. S. 08. 05. 2023. u 11:46

ČAK svaki šesti učenik u Crnoj Gori bio je žrtva vršnjačkog nasilja, a skoro 50 odsto đaka svedočilo je tome, pokazuje istraživanje Zavoda za školstvo. Nakon brojnih apela roditelja, raznih udruženja i obrazovnih institucija i nadležni organi najavili su odlučniju borbu protiv nasilja među decom.

Foto Shutterstock

Da je situacija alarmantna svesni su i u Ministarstvu prosvete, te je prvi čovek tog resora, Miomir Vojinović najavio da će se obrazovne institucija vanredno angažovati kako bi se nasilju u učionicama i školskom dvorištu stalo na put. Vojinović je apelovao na direktore obrazovnih ustanova, prosvetne radnike, psihološko-pedagoške službe, da intenziviraju razgovore sa roditeljima, a najavio je i da će se preispitati pravilnik i standardi kojima je propisano u kojoj meri mogu da se zaposle psiholozi i pedagozi u školama.

- Na osnovu dosadašnjih iskustava iz škola sagledaćemo gde i koliko je potrebno da se poveća broj psihologa i pedagoga. Insistiraćemo na vanrednom angažovanju direktora, svih službi, kako bismo sprečili bilo kakve grublje oblike nasilja, što podrazumeva uključivanje dežurstava između časova. Predložićemo i da od naredne godine i vannastavne aktivnosti budu pojačane, da se promovišu prave vrednosti - poručio je ministar.

U međuvremenu otvorena je telefonska linija putem koje će moći da se prijave svi oblici vršnjačkog nasilja, a u petak je u svim školama prvi čas bio posvećen prevenciji ovog društvenog problema.

Uzaludni zahtevi roditelja

UDRUŽENjE "Roditelji" još u martu je predalo zahteve Vladi, među kojima su i ponovno angažovanje školskog policajca, video-nadzor u školama, izmene zakonske regulative.

Međutim, odgovor, i to negativan, stigao je samo u vezi sa zahtevom da u školskom dvorištu bude uniformisano lice. Kako su objasnili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ne postoji mogućnost, zbog nedostajućeg kadra, da se policijski službenici stalno angažuju u svakoj školi, ali je najavljen redovan obilazak.

Pogledajte više