POSLANICI BEZ IMUNITETA: Skupština izglasala i dala zeleno svetlo SDT da pokrene krivični postupak

I. D. S. 20. 04. 2023. u 15:42

BEZ poslaničkog imuniteta juče su ostali Predrag Bošković (DPS), Dragica Sekulić (DPS), Suzana Pribilović (DPS), Damir Šehović (SD) i Ivan Brajović (SD), nekadašnji članovi Komisije za stambena pitanja u Vladi Duška Markovića.

Foto Skupština CG

To je epilog glasanja Skupštine Crne Gore, kojim je dato zeleno svetlo SDT da pokrene krivični postupak protiv osumnjičenih aktera afere "Stanovi".

Oni su pod lupom SDT-a zbog sumnje da su zloupotrebili položaj u periodu kada su bili članovi Vladine komisije za stambena pitanja i šakom i kapom delili povoljne kredite. Da se nekolicini poslanika koji su u ime Vlade dodeljivali povoljne stambene kredite skine imunitet, kako bi mogao da se pokrene krivični postupak, SDT je tražio u decembru prošle godine.

SDT poslanike DPS i SD sumnjiči da su zloupotrebili službeni položaj. Tvrde da za period od 2016. do 2020. ne postoji plan rešavanja stambenih potreba funkcionera, iako je nadležna Komisija Vlade dužna da ga donese, a krediti za poboljšanje stambenih uslova dodeljivani su u iznosima većim od 15.000 evra koliko je maksimalno dozvoljeno za tu namenu. Za te kredite bilo je neophodno i da se napravi stručna procena koliko novca je potrebno, međutim, kako tvrde u SDT-u, po dosada prikupljenim dokazima, u izviđaju ni za jednu odluku ne postoji takva procena Komisije.

POVLAŠĆENI

POVOLjNE kvadrate, između ostalih, za vreme DPS režima obezbedio je bivši VDT Ivica Stanković, poslanik DPS-a Obrad Stanišić, zatim nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, bivši funkcioneri DPS Alija Košuta, Miomir M. Mugoša, Nataša Pešić, Žana Filipović, Miljan Perović, Aleksandar Eraković...

U krivičnoj prijavi koju je Vlada dostavila SDT-u u oktobru iste godine, navodi se i da jednog dela dokumenata nema, kao i da Generalni sekretarijat Vlade ne poseduje zapisnike sa nekih sednica. Kako se navodi, prilikom transporta građe Vlade prema Državnom arhivu, nestalo je 60 registratora sa podacima o dodeli kredita, a uništeni su i tonski zapisi sa sednica na kojima su donošene sporne odluke.

Iako je postupak zvanično pokrenut pre manje od šest meseci, afera "Stanovi" buknula je još 2019. godine, kada je tadašnji premijer Duško Marković skinuo oznaku tajnosti sa podataka o dodeli stanova fukcionerima i državnim službenicima po povoljnim uslovima. Među privilegovanima koji su dobijali kredite i do 40.000 evra, a čije rate su iznosile svega nekoliko desetina evra, bili su brojne sudije, tužioci, poslanici, državni službenici i funkcioneri, a među njima brojni koji su već imali rešeno stambeno pitanje.

Pogledajte više