IZABRALI SMRT UMESTO PREDAJE: Nezaboravni podvig Milana Spasića i Sergeja Mašere

V.V.

19. 04. 2023. u 13:19

Sećanje na 82 godine od pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere obeležili su članovi hercegnovske OBNORa 1941 -1945 polaganjem venca na Spasićev spomenik na Gradskom groblju na Savini.

foto: V.V.

Milan Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici. U aprilu 1941. kada je izbio rat obojica su kao oficiri Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije služili u Boki na razaraču „Zagreb“. Posle kapitulacije Jugoslavije, 17. aprila 1941. odbili su da predaju brod italijanskoj mornarici,  i žrtvujući svoje živote, brod su potopili u Tivatskom zalivu.

Milan Spasić sahranjen je na Savini, a Sergej Mašera posle rata kada su pronađeni njegovi posmrtni ostaci u Sloveniji. Jedna ulica u Herceg Novom  nosi njihovo ime.

Spasić i Mašera nosioci su ordena Karađorđeve zvezde, kojim ih je odlikovala izbeglička vlada u Londonu 1942. godine. Ukazom Josipa Broza Tita 1973. godine proglašeni su narodnim herojima.  Ostalo je zabeleženo da je sahrani Milana Spasića, pored velikog broja meštana i Bokelje, prisustvovao i vod italijanskih vojnika, i okupator je odao počast njegovom hrabrom činu. Vojska Ujedinjenog Kraljevstva Britanije posvetila je Spasiću i Mašeri spomen ploču u kasarni na Malti, a u Francuskoj je prema ovom događaju snimljen film  „Plamen na Jadranu“, prema  scenariju koji je pisao Meša Selimović.

Na  podvig Spasića i mašere podsetila je uz Spasićev spomenik na Savini članica hercegnovskog Izvršnog odbora OBNOR-a  i predsednica MZ Topla Nada Bukilica.

.

Pogledajte više