KOŠARE ODBRANILE KOSOVO: U Nikšiću odata počast učesnicima bitaka na Paštriku i Košarama (FOTO)

V.K. 09. 04. 2023. u 22:05

POČAST vojnicima, učesnicima bitaka na Paštriku i Košarama 1999. godine, upriličili su danas Nikšićani organizujući pomen litiju od Trga Šaka Petrovića da Trga slobode u centru grada. Veliki narod našao se u ovoj koloni, koji je uz trobojke stigao do centra grada.

V. K.

Počast vojnicima, učesnicima bitaka na Paštriku i Košarama 1999. godine, upriličili su danas Nikšićani organizujući pomen litiju od Trga Šaka Petrovića da Trga slobode u centru grada. Veliki narod našao se u ovoj koloni, koji je uz trobojke stigao do centra grada.

- Ni u jednom trenutku odbrana otadžbine nije bilo dovedeno u pitanje, kao ni neko odstupanje, jer borci su znali šta brane i kolike svetinje brane - Patrijaršiju, Gračanicu, Dečane, Dević. Košare su krvlju ispisane i junaštvom golobrdih vojnika, svih boraca, patriota koji su sebe ugradili u temelje srpstva, kazao je Ilija Miljanić, predsednik udruženja „Kosovski božuri od Nikšića grada“.

Ipsred ratnih veterana Prištinskog korpusa VJ „Košare 1999.“ skup je pozdravio Ljubomir Kovačević, odajući počast herojima sa Košara koji su uspeli da spreče prodor NATO na Kosovo i Metohiju.

- Pokoljenja dela sude, pamtite se Košare, poručio je Kovačević.

Skup je blagoslovio arhijerejski nikšićki namesnik Slobodan Jokić.

Prema tadašnjim podacima  u tom rejonu Srbije  poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, dok su gubici na suprotnoj steani bili daleko veći. Zvanično bitka je završena  14.juna 1999.godine kda je VJ na osnovu Kumanovskog sporazuma  sa Kforom  povukla svoje jedinice sa Kosova.

Pogledajte više