AFERA "STANOVI" U CRNOJ GORI: Skupština o statusu članova bivše vladine komisije, koji su dodelili povoljne kredite funkcionerima

I. D. S. 05. 04. 2023. u 13:49

SEDNICA Skupštine Crne Gore, na kojoj će poslanici odlučivati o skidanju imuniteta nekolicini poslanika DPS i SD zbog afere stanovi, počela je juče. Naime, na zahtev SDT prošle godine, Administrativni odbor je predložio da se poslanička zaštita ukine poslanicima Predragu Boškoviću (DPS), Dragici Sekulić (DPS), Suzani Pribilović (DPS), Damiru Šehoviću (SD) i Ivanu Brajoviću (SD), a kako bi se protiv njih, nekadašnjih članova Vladine komisije za stambena pitanja, pokrenuo krivični postupak.

Foto Skupština CG

Da se nekolicini poslanika, nekada članova komisije koja je u ime Vlade dodeljivala povoljne stambene kredite, skine imunitet kako bi mogao da se pokrene krivični postupak, SDT je tražio u decembru prošle godine. Članovi Komisije za stambena pitanja pod istragom su SDT, kako bi se utvrdilo da li je njihovim delovanjem u tom Vladinom telu došlo do zloupotrebe službenog položaja.

NESTALI PODACI I TONSKI ZAPISI

U KRIVIČNOJ prijavi koju je Vlada dostavila SDT-u navodi se i da jednog dela dokumenata nema, kao i da Generalni sekretarijat Vlade ne poseduje zapisnike sa nekih sednica. Kako se navodi, prilikom transporta građe Vlade prema Državnom arhivu, nestalo je 60 registratora sa podacima o dodeli kredita, a uništeni su i tonski zapisi sa sednica na kojima su donošene odluke.

Državni tužilac u SDT-u Vukas Radonjić rekao je da postoje osnovi sumnje da su poslanici učinili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja. On je kazao da za period od 2016. do 2020. ne postoji plan rešavanja stambenih potreba funkcionera, iako je nadležna Komisija Vlade dužna da ga donese, te naglasio da kredit za poboljšanje stambenih uslova može da se da u visini do 15.000 evra i da se visina kredita utvrđuje nakon što stručna komisija proceni obim radova koji taj kredit treba da zadovolji. Ipak, kako je naveo, po dosadašnjim prikupljenim dokazima, u izviđaju ni za jednu odluku ne postoji stručna procena Komisije.

PRIVILEGOVANI

NA spiskovima privilegovanih, našao se i bivši VDT Ivica Stanković, poslanik DPS-a Obrad Stanišić, sada u pritvoru, nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, bivši funkcioneri DPS Alija Košuta, Miomir M. Mugoša, Nataša Pešić, Žana Filipović, Miljan Perović, Aleksandar Eraković.

- Imamo 47 ljudi koji su dobili 40.0000 evra, desetoro koji su dobili 25.000, kao i brojne koji su dobili 20.000. Zaposleni, da bi dobio kredit, mora da obavlja poslove od posebnog interesa za državu i da ostvaruje izuzetne rezultate. U dosadašnjem toku izviđaja nismo našli nijedan dokaz da je od zaposlenog traženo da dostavi rezultate svoga rada i da su organi, u kojima su oni zaposleni, dostavljali bilo kakav izveštaj o kvalitetu rada tih osoba - kazao je Radonjić.

Afera stanovi buknula je još 2019. godine, kada je tadašnji premijer Duško Marković skinuo oznaku tajnosti sa podataka o dodeli stanova fukcionerima i državnim službenicima po povoljnim uslovima. Među privilegovanima koji su dobijali kredite i do 40.000 evra, a čije rate su iznosile svega nekoliko desetina evra, bili su brojne sudije, tužioci, poslanici, državni službenici i funkcioneri, a među njima brojni koji su već imali rešeno stambeno pitanje.

Pogledajte više