MINISTAR DUKAJ U POSETI OPŠTINI HERCEG NOVI: Vreme je za decentralizaciju

V.V.

23. 03. 2023. u 15:54

U POSETI Herceg Novom boravio je ministar javne uprave mr Maraš Dukaj a sa predsednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o konkretnim dostignućima u funkcionisanju Opštine i o mogućnostima unapređivanja saradnje kroz aktivnosti koje realizuje nadležno ministarstvo.

Foto: Služba za informisanje Opštine HN

Jedan od primarnih ciljeva ministarstva je decentralizacija koja bi za rezultat imala veće ingerencije opština, rekao je Dukaj i dodao da su  prvi koraci već preduzeti kroz  sveobuhvatnu analizu lokalnih samouprava, a formirana je i Radna grupa koju čine predsatvnici lokalne samouprave, NVO sektora, akademske zajednice, državnih i privatnih univerziteta.Interesovanje su za ovaj proces iskazali  i predstavnici EU, programa SIGMA i drugih relevantnih instituacija.

- U okviru naših aktivnosti je i digitalizacija, proces koji je neophodan, a uporedo i sajber bezbednost. Mi ćemo u toku ove godine pokrenuti konkretne servise koji će biti veoma bitni, ne samo za državnu informacionu infrastrukturu, već i za lokalne zajednice, objasnio je Dukaj. 

Prema njegovim rečima  neki od najbitnijih procesa osim decentralizacije je i izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi opštine imale veći stepen autonomije u procesu odlučivanja.

Hercegnovski predsednika Katić ocenio je da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi, posebno sa aspekta saradnje Opštine i ministarstva koje je po ustrojstvu nadležno za sve lokalne samouprave u Crnoj Gori. Ocenio je i da inicijativa koja se tiče izmena brojnih zakona i propisa kako bi se došlo do decentralizacije ide u dobrom pravcu.

- Jedan od poslednjih zakona koji je uskratio ingerencije lokalnim samoupravama je Zakon o planiranju i uređenju prostora, ali i mnogi drugi zakoni koji se tiču imovinsko-pravnih odnosa, kao i Zakon o lokalnim samoupravama. Opština Herceg Novi će vrlo brzo odgovoriti na upitnik Ministarstva javne uprave, kako mi vidimo koje sve stvari treba decentralizovati, i da u saradnji sa svim lokalnim samoupravama dođemo do kvalitetnog rešenja kako bi samouprave zaista mogle bolje funkcionisati i bez barijera, poručio je Katić.

On je takođe ocenio da većina zakona koje je potrebno menjati potiču još od „vladavine bivšeg režima, i zato je sada vreme da se krene sa izmenama kako bi postavili stvari na pravi način.

Pogledajte više