NISAM PREPREKA ZA FORMIRANJE ABAZOVIĆEVE VLADE: Miodrag Lekić o modelu prevazilaženja krize u Crnoj Gori

V.K. 09. 03. 2023. u 14:45

U PISMU upućenom liderima parlamentarne većine prvi čovek Demosa i mandatar Miodrag Lekić zatražio je informaciju ima li dovoljno podrške da se formira vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem.

Foto: v.k.

Lekić je rekao da neće biti prepreka da se formira vlada sa Abazovićem kao premijerom.

- Konstatujući da jučerašnji sastanak koji sam zakazao nije imao svoj završetak, još manje politički ishod, dužan sam, zbog još aktuelnog statusa mandatara, novo obraćanje kolegama. Između ostalog i zbog obaveze informisanja javnosti što, sada već i do nepristojnosti prema medijima i novinarima, i dalje izbegavam - navodi Lekić u pismu i ukazuje na najmanje četiri bitna momenta.

On je dodao da formiranje vlade sa zvanično i potpisima predloženim mandatarom nije moguće u ovom trenutku.

- Nemogućnost proističe zbog odbijanja koalicije “Crno na bijelo“ da učestvuje u tome i tako stvori potrebnu većinu od 41. Razume se, sasvim legitimno. Nije mi poznato da li se eventualno još neko u međuvremenu pridružio istom stavu. Jučerašnji sastanak je prekinut s ciljem da kolega Abazović sagleda mogućnosti pronalaženja imena poslanika koji bi u dovoljnom broju, dakle 41, podržao vladu sa njim na čelu, u parlamentu. Još nemamo do kraja tu informaciju, barem meni nije poznata. Iduće nedelje ističe rok trajanja mandata mandatara sa drugim posledicama pravnog–političkog karaktera. U tom kontekstu dužan sam da javno preduzmem određene, završne korake. Zbog navedenog molim za odgovor o poslednjem stanju situacije oko eventualno pronađene većine koja bi podržala kolegu Abazovića za formiranje vlade. Ponavljam da, iz više razloga, ja tome nisam prepreka - zaključio je Lekić.

Pogledajte više