NA SAT BLOKIRAN GRANIČNI PRELAZ DEBELI BRIJEG: Ako ne budu ispunjeni zahtevi radnika Instituta, protesti u Podgorici

V.V.

03. 03. 2023. u 18:42

PROTESTNI skup za očuvanje Instituta Igalo održan je na graničnom prelazu Debeli brijeg, saobraćaj je blokiran na sat vremena a zaposlenima su se pridružili građani, pacijenti i predstavnici Opštine i gradske Skupštine.

Foto: Služba za informisanje SO

Rok za  ispunjenje radničkih zahteva je 15. mart, u suprotnom najavljeni su protesti u Podgorici. Predsednica Sindikata Instituta, dr Marija Obradović, podsetila je da radnici tri meseca nisu primili platu i apelovala na nosioce izvršne vlasti da, ukoliko su istinski odgovorni prema svojim građanima, moraju uzeti u obzir činjenicu da je Institut krovna rehabilitaciona ustanova i ključna instituacija zdravstvenog turizma u Crnoj Gori.

-Odgovorna vlast, ukoliko ima stručne ekonomiste, mora znati potencijal Instituta, koji se do sada održao zahvaljujući predanom radu i entuzijazmu zaposlenih, i opstao na tržištu, iako se od njega decenijama otimalo i odnosilo. Mnogo novca potrošenog u Podgorici je zarađeno u Institutu. Molim vas da se stručno i odgovorno uključite i donesete prave odluke. Privatizacija za nas nije alternativa, posebno kada se ima u vidu kako su prošle ostale firme u Herceg Novom: HTP Boka, Jadransko brodogradilište Bijela, Bolnica Meljine - kazala je dr Obradović.

Foto: Služba za informisanje SO

Protest za odbranu Instituta Igalo 

Advokat i odbornik u lokalnom parlamentu, Zoran Lazarević, naglasio je da je ovo zajednička borba Instituta i Opštine Herceg Novi, kako bi sačuvali najveći brend grada, a potom je podsetio na usvojene zaključke koji su adresirani na Vladu Crne Gore.

- Zaključci se odnose na neophodnost da u nahitnijem postupku bude uplaćeno 1,6 milona evra avansa, da se usluga koju Institut pruža fondovskim pacijentima poveća za najmanje 40 odsto, da se najhitnije usaglasi novi kolektivni ugovor i da Vlada preuzeme sve neophodne radnje kako bi se rešilo dugovanje Instituta prema Jugobanci.

Prisutnima se obratio i predsednik Sindikalne organizacije Kliničkog centra Crne Gore, Nebojša Radonjić. Njegova je ocena da je „sramota ono što se u Crnoj Gori dešava u 21. veku, a to je da „beli mantili“ za svoj rad ne primaju zaradu“.

Podrška radnicima Instituta upućena je i iz Lekarske komore Crna Gore, Nacionalnog udruženja obolelih od mutiple skleroze, Sindikata državnih službenika i nameštenika, kao i radnika Telekoma.

Na protestnom skupu  bili su i predsednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, potpredsednici lokalne samouprave Miloš Konjević i Mirko Mustur, predsednik hercegnovske Skupštine opštine Ivan Otović, predstavnici gradskih službi i preduzeća ali i odborničkih klubova u lokalnom parlamentu.

Pogledajte više