JEDNOGLASNA PODRŠKA SKUPŠTINE OPŠTINE RADNICIMA INSTITUTA: Ispunjenje zahteva do 15. marta ili radikalizacija protesta

V.V.

01. 03. 2023. u 15:36

SKORO tri sata trajala je na sednici hercegnovske Skupštine razmena mišljenja o situaciji u kojoj je Institut Igalo, ali su doneti jednoglasni i jasni zahtevi koje Vlada treba da ispuni do 15. marta ili sledi radikalizacija protesta.

Foto:V.V.

U diskusijama odbodnika hercegnovske Skupštine uglavnom su ponovljeni poznati problemi sa kojima se suočavaju zaposleni u Institutu Igalo. Na osnovu  toda doneto je jednoglasno  pet zahteva kroz koje je jasno iskazana  podrška radnicima Instituta  u borbi za njihova  prava i očuvanje ove renomirane medicinsko zdravstvene ustanove.

Prvi zahtev je da  ministarstva finansija i zdravlja i Fond zdravstva po hitnom postupku izmene važeći ugovor između Fonda i Instituta i kroz aneks uvećaju cene usluga koje pruža pacijentima koji su upućeni na lečenje i rehabilitaciju posredstvom Fonda zdravstva i to za  najmanje 40 odsto. Na iste adrese upućen je i zahtev za da po hitnom postupku Institutu bude uplaćen avans od 1,6 miliona evra, na ime usluga koje će Institut  pružiti korisnicima-pacijentima u izmenjenom ugovoru između Instituta i Fonda.

Skupština opštine insistira takođe da Vlada, u najkraćem roku, da saglasnost na Kolektivni ugovor kod poslodavca, koji će prethodno usaglasiti menadžment, Odbor direktora i reprezentativna sindikalna organizacija Instituta. Od Vlade i Ministarstva zdravlja zahteva se aktivno uključivanje u rešavanje problema duga koji Institut ima  prema Jugobanci A.D.u stečaju. I konačno ako do 15. Marta zahtevi ne budu ispunjeni sledi radikalizacija protesta.

Odbornici su u više navrata pozvali građane da im se pridruže u  petak, 03. Marta na  protestnom skupu koji će biti održan u 15 sat na graničnom prelazu „Debeli brijeg“.

U nastavku skupštinskog zasedanja na dnevnom redu je ne manje važna rasprava o statusu „Vektra Boka” firme koja je davno privatizovala uspešno hercegnovsko hotelsko-turističko preduzeće Boka, a od obećanih ulaganja nije realizovano ništa niti su radnici ostvarili svoja prava.

Pogledajte više