ANDRIJA MANDIĆ O PREDSEDNIČKOJ KANDIDATURI: Nemam prebivalište u Srbiji, nemam srpski pasoš, ličnu kartu, niti nekretninu

Marija Stevanović 22. 02. 2023. u 21:21

LIDER Nove srpske demokratije i kandidat za predsednika Crne Gore Andrija Mandić odgovarao je večeras, gostujući na televiziji, na pitanja o državljanstvu, boravištu i nekretninama u Srbije, naglašavajući da on nikada ništa ne bi slagao.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

- Na pitanje DIK-a upućeno ka Srbiji je prvo bilo moje, ime dok je Spajić bio na drugom mestu. Nemam prebivalište u Srbiji, nemam pasoš, nemam ličnu kartu, niti nekretninu. Ja sam 2008. godine učestvovao na predsedničkim izborima, a i tada sam ispunjavao sve uslove. Ništa se nije promenilo ni u mom kartonu, niti bilo kom drugom postupku - kazao je on.

Postoji, dodaje, problem da državljani Crne Gore imaju i državljanstvo druge države.

- Hrvatsku putovnicu imaju svi Hrvati, a i građani srpske nacionalnosti koji su proterani, mogli su uzeti domovnicu Hrvatske. Imamo državljanstva drugih država, Albanije, BiH, prebivališta na drugim mestima, a to je stvar koju bi trebalo urediti. Problem je što je problem samo Srbija - kazao je Mandić.

On je istakao da ovlašćenja predsednika Crne Gore nisu velika, ali da je predsednik nosilac najvećeg suvereniteta u zemlji.

- On ne treba da uzurpira vlasti drugih organa. Spoljnu i unutrašnju politiku vodi Vlada, dok predsednik može svakako da utiče na politiku tako što će u razgovorima, komunikaciji, svim elementima koji mu stoje na raposloganju, da usmerava državni brod, a Crna Gora treba da bude usmerena kao dom svih građana. Potrebno je državi dati srce. Moji preci su ovde živeli, a i potomci će. Sa velikom ljubavlju želim da pristupim tom problemu i da prenesem te poruke svim građanima. Crna Gora može pomoći sebi u valorizaciji resursa. Tu mislim na Luku Bar, turizam, energetiku – sve ono što čini ekonomski život ove zemlje. Kada podignemo ekonomiju, onda to znači otvaranje novih radnih mesta. Podizanjem ekonomije, povećavaju se plate, penzije… Što se infrastrukture tiče, potrebno je završiti auto-put - kazao je lider Nove srpske demokratije.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

On je istakao da "znamo po čemu je Crna Gora prepoznata u međunarodnim krugovima".

-To je kriminal. To su ljudi iz crnogorskih porodica koji su igrom slučaja uveli deo naše mladosti u nedozvoljene poslove, a mnogi su to platili životima. Imamo problem sukoba koji se ne može zaustaviti, a to bi trebalo da se prevaziđe. Borba protiv korupcije mora da počne od vrha države - kategoričan je Mandić.

Prvi čovek NSD naglašava da država mora da funkcioniše kao uređen sistem i ističe da za ovu situaciju kriv Milo Đukanović.

- Nakon pada Vlade Dritana Abazovića, mi smo ga obavestili da treba da da mandat mandataru, što je on odbio. Kao predsednik, neću se ponašati protivustavno, već ću se ponašati tako da se da podrška normalizaciji političkog života Crne Gore. Kada padne Vlada u Britaniji, kralj ili kraljica, bez razmišljanja se daje mandat onome ko može da sastavi Vladu. Takva je situacija u zemljama koje nisu parlamentarna monarhija već republike. Kriza u Crnoj Gori dakle počiva na nepoštovanju Ustava. To mora da se promeni - jasan je Mandić.

Pogledajte više