DRŽAVNO TUŽILAŠTVO CG I DALJE OSTAVLJENO BEZ RUKOVODIOCA: Dva takmaca bez glasa

I. D. S. 06. 02. 2023. u 23:58

NIJEDAN od dva kandidata za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca nije dobio podršku Tužilačko saveta, a prestanak v.d. te funkcije konstantovan je Maji Jovanović, te je VDT ostalo bez rukovodioca. Nastavak sednice zakazan je za sredu i tada bi trebalo da se razmatraju kandidati sa spiska tužilaca koje je dostavi Sekretarijat TS-a.

FOTO: Novosti

Nakon što je Tužilački savet konstatovao da je Jovanovićevoj istekao i drugi šestomesečni madat v.d. VDT-a, članovi tog tela razmatrali su izbor novog. Međutim, Ni Maja Jovićević ni Milorad Marković nisu dobili potrebnu većinu članova, te je ta instutucija trenutno ostavljena bez rukovodioca.

Za Markovića je glasalo pet članova TS-a, dvoje je bilo protiv, a dvoje uzdržano. Samo dva glasa ZA imala je Jovićevićeva, dok je šest članova bilo uzdržano. Za izbor je potrebna većina glasova, odnosno najmanje šest od ukupno 11 koliko broji Tužilački savet.

To što se tužiteljka Sanja Jovićević sa pozicije članice TS kandidovala za v.d. VDT-a bilo je sporno za članove Tužilačkog saveta koji je nisu podržali, dok je glavna zamerka Markoviću to što nikada nije radio u državnom tužilaštvu.

Nakon ovakvog ishoda glasanja, Članovi TS- saglasili su se da se sednica nastavi u sredu, kada će se, kaako su kazali, razmatrati kandidati sa spiska tužilaca koje im je dostavio Sekretarijat TS-a.

Vlada i parlamentarna većina planirali su da izmenama Zakona o državnom tužilaštvu omoguće da u slučaju da kandidati ne dobiju potrebnu većinu glasova u Tužilačkom savetu, omogući neoročeno trajanje v.d. mandata, odnosno mogućnost da se ista osoba bira za v.d. VDT-a i više od dva puta, a  čime bi smenjena Jovanovićeva bila na to funkciji sve do izbora novog VDT-a.

Ipak, predložene izmene povučene su iz procedure nakon što je Zakonodavni odbor uskratio podršku izmenama Zakona.

BONUS VIDEO - ANKETA: Šta mislite o inicijativi Danice Grujičić da se zabrani pušenje u zatvorenom prostoru

Pogledajte više