DEO LEKARA OSTAJE BEZ POSLA: Saopšteni planovi o budućnosti Bolnice Meljine (FOTO/VIDEO)

I. D. S. 03. 02. 2023. u 15:36

BOLNICA Meljine ući će u sistem javnog zdravstva od 1. marta.

Foto: V. V.

Zbog nedostatka kadra radiće kao deo Opšte bolnice Kotor i na taj način će funkcionisati sve dok se ne stvore uslovi da samostalno funkcioniše, dogovoreno je na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i dve primorske bolnice. Uskoro se očekuju konkursi za zaposlene, ali mesta u početku neće biti za sve lekare.

Ovo je rezime sastanka državne sekretarke Ministarstva zdravlja Slađane Ćorić i predstavnika OB Kotor i Bolnice Meljine, na kom je dogovoreno da Bolnica Meljine bude organizacioni deo kotorske bolnice, dok se ne stvore uslovi za odvajanje.

- Svima je u interesu da Bolnica Meljine funkcioniše samostalno, ali to u ovom trenutku, zbog nedostatka kadra nije moguće. Kotorska bolnica prihvatila je da ona bude njihov organizacioni deo, dok se se ne stvore uslovi i obezbedi kadar da se oni samostalno integrišu u sistem javnog zdravstva. Prelazno rešenje podrazumeva da bolnica funkcioniše kao i do sada, pružajući usluge iz ginekologije, hirurgije i internog odeljenja, a kako se budu sticali uslovi, tako će se proširivati i kapaciteti bolnice. Nadam se da će građani Herceg Novog shvatiti napore koje je Vlada uložila da ovaj problem bude rešen u njihovu korist – poručila je Ćorićeva nakon sastanka.

Foto: I.D.S.

Slađana Ćorić

Kada je reč o medicinskom kadru koji je angažovan u meljinskoj bolnici, državna sekretarka je kazala da će se truditi da svi budu angažovani u narednom periodu, ali da to odmah neće biti moguće.

- Moramo da izvršimo i usaglašavnje sa Agencijom za sprečavanje korupcije, s obzirom na to da su izbori raspisani, te će se voditi računa da se konkursi raspisuju postepeno, kako se bude proces rada organizovao. U Bolnici Meljine je 11 lekara i ne možemo sve odmah primiti, moramo voditi računa o sistematizaciji, ali kapaciteti će se proširivati, pa očekujemo da svi budu angažovani.

Direktorica Opšte bolnice Meljine Olivera Elez izjavila je da je Opšta bolnica Kotor nedavno raspisala konkurs, ali da se radnici nisu prijavili.

Foto: I.D.S.

Olivera Elez

- Dogovoreno je da će u narednom periodu biti raspisani konkursi u zavisnosti od potrebe za popunjavanjem radnih mesta. U ovom trenutku ne može biti mesta za sve koji su trenutno angažovani. Zaposlenima u bolnici Meljine ugovor traje do kraja februara, a očekuje se da od 1. marta bolnica Meljine kroz javni zdravstveni sistem, nastavi sa radom. Do tada, imaćemo još razgovora kako bi se došlo do trajnog rešenja - poručila je ona i dodala da su svi radnici, uključujući i nemedicinski kadar, sve vreme primali plate, ali sa zakašnjenjem.

BONUS VIDEO - DEO LEKARA OSTAJE BEZ POSLA: Saopšteno - Hercegnovska Bolnica Meljine biće deo kotorske bolnice

Pogledajte više