ZAVRŠEN PROJEKAT ZZZ: EU grantovi zaposlili 468 lica

I. D. S. 31. 01. 2023. u 14:14

KROZ Program grantova za samozapošljavanje, vredan 3,5 miliona evra, koji je Zavod za zapošljavanje realizovao uz podršku Evropske unije, 468 nezaposlenih dobilo je priliku da pokrene sopstveni biznis i reši egzistencijalno pitanje, saopšteno juče na završnoj konferenciji trogodišnjeg projekta, koji se finansira iz pretpristupnih fondova (IPA).

I.D.S.

Prema rečima v. d. direktora ZZZ Gzima Hajdinage, realizovan projekat primer je predanog rada i rezultat intenzivne saradnje Crne Gore i EU, posredstvom Delegacije EU.

Direktna podrška je deo 18 miliona evra vrednog Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku.

- Program grantova za samozapošljavanje sproveo je Zavod kao korisnik direktnog granta, uz podršku resornih ministarstava. Zahvaljujući dobijenim sredstvima, u iznosu od 3,5 miliona evra, Zavod je uspeo da dodeli sredstva granta za čak 468 nezaposlenih, koji su dobili priliku da se ostvare kao preduzetnici ili društva sa ograničenom odgovornošću i sebi obezbede održivu egzistenciju - kazao je Hajdinaga.

On je objasnio da je naglasak stavljen na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene osobe, te da je projekat doprineo smanjivanju sive ekonomije i siromaštva, kao i povećanju zaposlenosti. - Podstaklo se preduzetništvo i stvorili preduslovi za otvaranje novih radnih mesta - saopštio je Hajdinaga i napomenuo da više od 95 odsto korisnika granta i dalje postoji.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Isakson Liselot kazala je da je Unija ovim programom još jednom pokazala da podržava crnogorske građane u ovim teškim vremenima.

- Drago nam je što smo bili u mogućnosti da pomognemo Zavodu da obezbedi efektivan odgovor na ekonomske izazove, koji su uzrokovani zdravstevnom i ekonomskom krizom u proteklih nekoliko godina - rekla je Liselote.

Realizacijom projekta zadovoljan je i ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, te je ocenio da se njime doprinelo jačanju međusektorske saradnje i kapaciteta institucija za kreiranje i sprovođenje politika, približavajući se standardima EU.

- Tome u prilog govori činjenica da je preko 85 odsto ukupne vrednosti programa uspešno implementirano - naveo je Adrović.

Pogledajte više