NEĆE PRIVATIZACIJU: Radnici Instituta "Dr Simo Milošević" sa protesta u Meljinama poslali jasnu poruku

V. V.

25. 01. 2023. u 07:25

OGORČENI radnici Instituta "Dr Simo Milošević" ponovo su se okupili kako bi iskazali veliku brigu za budućnost te ustanove, poručujući nadležnima u Crnoj Gori da Institut mora ostati u državnom vlasništvu.

Foto TV HN

Kategorični su da Institut mora opstati pre svega zbog medicinske rehabilitacije i zdravstvenog turizma. Radnici su na pola sata blokirali kružni tok u Meljinama.

Predsednica Sindikata Marija Obradović pozvala je državu da se prema svojoj imovini odnosi domaćinski, podsetivši da je Institut ustanova koja ima strategiju, kadar, znanje i tržište.

- Mi nismo gubitnici koji traže državnu pomoć. U toku 2022. godine u Institutu su se lečila 19.222 pacijenta, ostvareno je 210.000 noćenja, čime smo se približili 2019. koja se računa za najprofitabilniju godinu. Dugovi kojima je Institut opterećen nisu posledica nerada ili lošeg poslovanja nego višedecenijske nebrige, prvenstveno države. U Institut, kao stratešku ustanovu koja se bavi rehabilitacijom i zdravstvenim turizmom, decenijama se nije ulagalo. Erozija kadra, posebno visokoobrazovanog traje godinama i na nju se žmuri - ocenila je Obradovićeva.

Foto D. Milovanović

Ona je posebno naglasila da su zdravstveni radnici Instituta jedini u Crnoj Gori koji ne ostvaruju prava zagarantovana granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvo.

- Time su koeficijenti zarada daleko ispod onih koje važe u svim drugim, zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, a slično je i sa zaradama ostalih, zaposlenih. To je razlog zašto zaposleni svoja prava potražuju sudskim putem i odlaze u ustanove koje ova prava poštuju - kazala je Obradovićeva.

MIZERNA CENA

ZA nas je neprihvatljivo da se aktuelizuje tema privatizacije, a posebno po apsurdnoj ceni, uprkos značajno većoj poslednjoj proceni vrednosti Instituta od 120 miliona evra.

U poslednje četiri godine cene su višestruko porasle, samo je cena Instituta Igalo ostala ista, mizernih 10 miliona za 228.000 metara kvadratih zemljišta smeštenog na najatrakivnijoj lokaciji u gradu i građevinskih objekata površine oko 85.000 kvadrata - navela je Marija Obradović.

Pogledajte više