U POGONU OD FEBRUARA: EPCG i "Toščelik" juče kod notara overili kupoprodajni ugovor za preuzimanje Železare

I. D. S.

21. 01. 2023. u 09:45

ELEKTROPRIVREDA Crne Gore i turska kompanija "Toščelik" kod notara su overili kupoprodajni ugovor za imovinu Železare, koji je potpisan 30. decembra prošle godine i sada se očekuje uplata prve tranše od 15 miliona evra.

Foto EPCG

Ostatak od pet miliona evra trebalo bi da se uplati sredinom narednog meseca, potom će novi vlasnik, odnosno država i zvanično moći da preuzme pogone fabrike.

- Ovim ugovorom je EPCG uspela da imovinu koja, po preliminarnim procenama, vredi preko 65 miliona evra kupi za 20 miliona evra - navodi se u saopštenju EPCG.

Osim toga, Odbor direktora državne energetske kompanije doneo je odluku o osnivanju kćerke firme, DOO "EPCG-Železara Nikšić", a odobren je i biznis plan buduće firme.

Đorđije Manojlović, Foto RTNK

Kako su objasnili, novoformiranoj firmi će ustupiti na korišćenje imovinu stečenu kupoprodajnim ugovorom, u cilju pružanja dodatne podrške razvoju solarne i ostalih vidova obnovljivih izvora energije, koji, ističu, predstavljaju budućnost crnogorskog energetskog sektora.

- Biznis planom je predviđeno da se novo preduzeće sastoji od nekoliko proizvodnih jedinica: Solari, Podkonstrukcija, Konstrukcija i dr, a projektovano je da zaposli 304 radnika koji će se primati fazno, u skladu sa potrebama procesa proizvodnje. "EPCG-Železara Nikšić" će, između ostalog, biti servis energetskom sektoru i podrška projektima obnovljivih izvora energije, za početak projekta Solari, a potom i svih ostalih, u interesu privrede i društva - navode iz EPCG.

Imenovan je i izvršni direktor nove kompanije, Đorđije Manojlović, koji je do sada obavljao funkciju sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić. Manojlović je istakao da ako EPCG ubrza uplatu druge rate, radnici bi mogli i pre proleća da budu uključeni u rad.

Foto Printskrin

TRAŽE REŠENjA NA NEODREĐENO

PREDSTAVNIK železaraca Ivan Vujović (na slici) poručio je da od novog menadžmenta traže da svi bivši radnici tokom februara dobiju ugovore o radu na neodređeno, nakon čega će strpljivo čekati ponovni ulazak u fabriku.

- Ako ne može svako da počne odmah da radi, a to je ono što smo mi tražili, onda da bar dobijemo rešenje. Spremni smo da čekamo, ali moramo da imamo garanciju, a jedina garancija je potpisivanje ugovora o radu - kazao je Vujović.

Pogledajte više