UBLAŽIĆEMO POSLEDICE NEVREMENA: Zbog poplava širom Crne Gore oglasio se premijer Dritan Abazović (FOTO/VIDEO)

Marija Stevanović 20. 01. 2023. u 13:25

MISLIM da ne možemo uticati na vremenske uslove, ali Vlada će izaći u susret građanima na severu države. Ublažićemo posledice i finansijski pomoći opštine koje su se našle pod udarom nevremena. Zahteve ćemo tretirati urgentno.

RTV Glas Plava

Ovo je na današnjoj redovnoj sednici Vlade kazao premijer Dritan Abazović, povodom poplava koje su nanele ogromnu štetu na severu Crne Gore.

Podsetimo, u noći između srede i četvrtka pripadnici Službe zaštite i spasavanja i građani Mojkovca vodili su veliku borbu sa bujicama spasavajući imovinu ljudi u nekoliko naselja, gde su reke i rečice pričinile ogromnu štetu na putnoj i komunalnoj infrastrukturi. Pod naletima vode stradali su mostovi i putevi, voda je prodrla u mnoge kuće u više naselja, a kako je izjavio šef kabineta predsednika opštine Mojkovac Aleksandar Mrdak, na više lokacija zabeleženi su odroni i klizišta. Zbog toga je u prekidu saobraćaj na putu Mojkovac-Slatina, pa se preporučuje korišćenje alternativne saobraćajnice kroz Stevanovac, a zbog odrona zatvoren je i put Mojkovac - Đurđevića Tara.

Nevreme je izazvalo dosta problema i na području opštine Bijelo Polje, posebno na putnoj infrastrukturi, na seoskom području. Kritični nivo dostigle su gotovo sve reke, a najugroženija su područja u donjem toku Lima i reke Bistrice, gde je nadošla reka ugrozila seoski most koji meštani pokušavaju da sačuvaju. Poplavljeno je i celo područje Tomaševo, a u prekidu je i saobraćajni put Slijepač Most - Tomaševo - Pljevlja.

U Beranama je ponovo ugroženo naselje Riversajd, čiji je deo već poplavljen. Strahuje se da će ponovo biti pod vodom celo naselje gde je u 30 zgrada smešteno oko 400 Roma i Egipćana prognanih sa Kosmeta. Na svu sreću lokalne vlasti su nedavno podigle visoke nasipe koji štite naselje od obližnjeg Lima, ali strepnja je i dalje prisutna. Situacija je teška i na području Gusinja gde Grnčar počinje da "divlja", ali i u Plavu, gde čuveno jezero preti izlivanjem.

Tokom popodneva juče je došlo do potpunog prekida saobraćaja u mestu Mijatovo Kolo, na Magistrali Bijelo Polje - Mojkovac. Na kolovoz se obrušila velika količina drveta i blata.

BONUS VIDEO - MESTO STRAVE U ZEMUNU: Ovo je kuća u kojoj je u zamrzivaču pronađena beba

Pogledajte više