VODA NOSILA SVE PRED SOBOM: Na severu Crne Gore posle višednevnih obilnih kiša potop, pričinjena velika materijalna šteta

M. SEKULOVIĆ

20. 01. 2023. u 06:30

POPLAVE, prouzrokovane višednevnim kišama, koje su napunile korita planinskih reka i oživele potoke, pretvarajući ih u bujice, ponovo su, treći put za dva meseca donele ogromne štete siromašnom severu Crne Gore.

Lokalni put u Mojkovcu, Foto Opština Mojkovac

U noći između srede i četvrtka, pripadnici Službe zaštite i spasavanja i građani Mojkovca, vodili su veliku borbu sa bujicama spasavajući imovinu ljudi u nekoliko naselja, gde su reke i rečice pričinile ogromnu štetu na putnoj i komunalnoj infrastrukturi.

Pod naletima vode stradali su mostovi i putevi, voda je prodrla u mnoge kuće u više naselja, a kako je izjavio šef kabineta predsednika Opštine Mojkovac, Aleksandar Mrdak na više lokacija zabeleženi su odroni i klizišta.

Slijepač most, Foto Bijelo Polje onlajn

Bistrica, Foto RTCG

Zbog toga je u prekidu saobraćaj na putu Mojkovac-Slatina, pa se preporučuje korišćenje alternativne saobraćajnice kroz Stevanovac, a zbog odrona zatvoren je i put Mojkovac - Đurđevića Tara.

Nevreme je izazvalo dosta problema i na području opštine Bijelo Polje, posebno na putnoj infrastrukturi, na seoskom području. Kritični nivo dostigle su gotovo sve reke, a najugoženija su područja u donjem toku Lima i reke Bistrice, gde je nadošla reka ugrozila seoski most koji meštani pokušavaju da sačuvaju.

Tomaševo, Foto Bijelo Polje omlajn

Poplavljeno je i celo područje Tomaševo, a u prekidu je i saobraćajni put Slijepač Most-Tomaševo-Pljevlja.

U Beranama je ponovo ugroženo naselje Riversajd, čiji je deo već poplavljen. Strahuje se da će ponovo biti pod vodom celo naselje gde je u 30 zgrada smešteno oko 400 Roma i Egipćana prognanih sa Kosmeta.

Mojkovac, Foto Opština Mojkovac

Na svu sreću lokalne vlasti su nedavno podigle visoke nasipe koje štite naselje od obližnjeg Lima, ali strepnja je i dalje prisutna. Situacija je teška i na području Gusinja gde Grnčar počinje da "divlja", ali i u Plavu, gde čuveno jezero preti izlivanjem.

Mojkovac, Foto Opština Mojkovac

Tokom popodneva juče je došlo ddo potpunog prekida saobraćaja u mestu Mijatovo Kolo, na Magistrali Bijelo Polje-Mojkovac. Na kolovoz se obrušila velika količina drveta i blata.

Poziv upomoć

POZIVAMO Vladu Crne Gore, da pod hitno pomogne opštinama i građanima na severu Crne Gore, koji su ponovo pogođeni poplavama, jer je situacija svakog sata gora, saopšteno je iz NVO Euromost.

- Očekivali smo da se Vlada Crne Gore odmah uključi i pruži pomoć jer opštine sa severa Crne Gore nisu u situaciji da stignu do svih ugroženih objekata i građana, zbog nedostatka mehanizacije, kao i drugih potrebnih sredstava. Očekuemo da će Vlada sazvati vanrednu sednicu na kojoj će biti doneta odluka o pomoći - kažu iz Euromosta.

Pogledajte više