TROBOJKA ĆE SE VIJORITI!: Dukljani poveli opštu hajku protiv predstavnika srpskog naroda, iz DF odgovaraju

V. K./M. S.

12. 01. 2023. u 06:15

PONOVO se povela opšta hajka protiv srpskog naroda i njegovih predstavnika u Crnoj Gori! Razlog besa Dukljana bio je objavljeni snimak sa učešća rukovodstava opština Nikšić, Berane, Mojkovac, Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat (svi iz Demokratskog fronta) na sednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije koja je održana 13. decembar 2022.

Sa jednog od skupova predstavnika Srba u Crnoj Gori, Foto V. Kadić

Pristalice režima Mila Đukanovića i njihove medije najviše je zabolelo to što je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević kazao da Srbi u Crnoj Gori imaju poseban sentiment prema Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, a da su shvatili da današnja Crna Gora nije ta država, već da većinu tih elemenata koji su im bili značajni iz prošlosti ima upravo država Srbija, ocenjujući da je upravo Srbija matica svih Srba. Predsednik opštine Mojkovac Vesko Delić je kazao da nema manjeg mesta koje je dalo više srpstvu od Mojkovca, podsetivši na čuvenu Mojkovačku bitku. Delić je naveo da su po preuzimanju vlasti vratili da Dan opštine Mojkovac bude opet 7. januar, dodajući da je vratio trobojku u kabinet i u grad.

Sve ovo izazvalo je reakciju DPS-a i njegovih koalicionih saveznika iz bivšeg suverenističkog bloka. Član Izvršnog odbora DPS Boris Muratović ocenio je da su lokalni funkcioneri DF-a "ponizili sebe, ali i državu Crnu Goru pred srpskim parlamentom". DPS Danilovgrada otišao je korak dalje i ocenio da treba utvrditi odgovornost predsednika SO tog grada Velimira Đokovića. Reagovali su i iz GP URA navodeći da nijedna druga država ne može da bude crnogorskom građaninu matica pored Crne Gore, i da je sve drugo neozbiljno, neutemeljeno i proizvoljno tumačenje.

- Oni koji kritikuju na ove ogavne načine imaju iste namere kao oni koji su pokušali da ubiju srpskog dečaka na Kosovu i Metohiji za Božić. Eho tih metaka jesu ove reakcije koje imamo na učešće na sednici pomenutog odbora. Zato apelujem da ova hajka i ovaj progon po nacionalnoj osnovi kojem žele da nas izlože prestane odmah - odgovorio je na orkestrirane napade Marko Kovačević, predsednik Opštine Nikšić.

Reagovao je i njegov kolega iz Mojkovca Vesko Delić, ocenjujući da ostaci bivšeg režima i njima odani mediji nastavljaju negativno delovanje nastojeći da ljude u Crnoj Gori diskriminišu po osnovu nacionalne pripadnosti, u ovom slučaju, srpskom narodu.

- Što se tiče trobojke Kraljevine Crne Gore koju sam postavio u svom kabinetu, pored zvanične zastave, poručujem onima koji seju bes i nemoć, da će ona tu ostati još dugo - kazao je Delić.

SMETA I HIMNA!

POSLANICA DF Jelena Božović reagovala je na sramne napade dukljanskih medija na Danicu Crnogorčević, zbog izvođenja pesme "Oj junaštva svijetla zoro" na platou ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na Badnje veče.

- Montenegrini, plagijatori, Danica Crnogorčević peva autentičnu verziju narodne pesme još iz 1863. godine. Himna današnje Crne Gore nastala je iz izmenjenih stihova te narodne pesme - poručila je između ostalog poslanica Božović.

Pogledajte više