TRAŽE OBEZBEĐENJE I PRESTANAK LINČA: Širom Crne Gore protesti zaposlenih u Hitnoj pomoći (FOTO/VIDEO)

I. D. S. 10. 01. 2023. u 13:46

ZBOG napada na lekara Hitne pomoći u Podgorici, koji se dogodio u noći između nedelje i ponedeljka, danas su u svim crnogorskim gradovima organizovani protesti zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

I.D.S.

Skupovi su počeli uz zvuke sirena, čime su simbolično zaposleni hteli da "alarmiraju" i ukažu na probleme sa kojima se suočavaju, i uputili su apel javnosti da se zaustavi maltretiranje i ponižavanje zdravstvenih radnika u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Građanima su poslali apel da im dozvole da rade, a od nadležnih očekuju da omoguće rad službe obezbeđenja, kako bi se eventualni napadi na lekare ubuduće sprečili. Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković kazao je da skup predstavlja simbolično okupljanje kojim žele da skrenu pažnju i da apeluje na građane da im dozvole da rade, bez nemilih događaja sličnih onim od nedelje veče, kada su dva lica napala lekara HP Podgorica.

- Ovakve scene dešavale su se poslednjih 10-15 godina. Svesni smo da više nema guranja pod tepih. Svesni da se moramo pridržavati Hipokratova zakletve i da smo tu da izlečimo pacijente, ali apelujemo na njih da se ove scene ne dešavaju više. Ovo nije politika i performans, ovo je apel edukovanih ljudi da prestanu sa ovim ponašanjem. Zamislite lekara koji krene da ukaže pomoć i dobije batine. Zamislite da je smrtno stradao, šta bi se desilo? - pitao je Niković.

Ispred lekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Podgorica obratila se i dr Ana Davidović Ljumović, te uputila zahtev da se obezbedi obezbeđenje kako bi lekari mogli normalno da obavljaju posao.

- Niko od nas nema pravo da provocira porodicu pacijenata. Sa policijom postoji saradnja i dogovor da tokom noći obilaze jedinice Hitne medicinske pomoći. Ovakve situacije su prilog apelima da je neophodno omogućiti obezbeđenje i to zahtevamo od nadležnih kako bismo mogli da radimo svoj posao - poručila je.

Kako je naglasila Davidovićeva, bavljenje najodgovornijom profesijom zaslužuje makar minimum uvažavanja od strane građana, a ne maltretiranja i poniženja.

- U Hitnoj pomoći nema odlaganja i zaustavljanja procesa rada jer vreme ne čeka. I sada smo na svojim radnim mestima i tražimo jedino da nam se omogući da radimo svoj posao s punom svešću o odgovornosti koju imamo prema pacijentima. Ovim putem i na ovaj način želimo da podignemo glas, jer minut znači spasen život i svaki atak znači ugrožavanje kako naših, tako i ugrožavanje života naših pacijenata – kazala je lekarka.

 

Ministar Adžić: Angažovati privatno obezbeđenje

Podršku zaposlenima u Hitnoj pomoći pružili su i iz Kliničkog centra Crne Gore i Ministarstva zdravlja, te su sa okupljenima bili i direktorica KCCG Ljiljana Radulović i državna sekretarka u resoru zdravlja Slađana Ćorić. Sa okupljenima je bio i Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, te je iskoristio priliku i da se obrati. Kako je kazao, MUP nema dovoljno službenika kako bi u hitnoj pomoći imali konstantno obezbeđenje, ali je predložio angažovanje privatne službe.

- U MUP-u imamo oko 1.500 službenika, odnosno nema dovoljan broj kako bi omogućili stalno obezbeđenje. Podsećam, policajci od prošle godine redovno i svakodnevno obilaze zdravstevne ustanove, a ono što je trenutna mogućnost je da se ti obilasci intenziviraju – kazao je Adžić.

Pozivamo na razumevanje i prestanak linča

Na protestu u Baru rukovodilac Hitne medicinske pomoći dr Aleksandra Vlahović poručila je da su suočeni sa konstantnim pritiscima na zdravstvene radnike i nemilim događajima kojima su izloženi lekari, medicinski tehničari i zdravstveno osoblje, a koje je kulminiralo fizičkim napadom na lekara Hitne pomoći.

- Prinuđeni smo da uputimo apel javnosti kako bi se zaustavilo maltretiranje zdravstvenih radnika koji su posvećeni spasavanju života u svakom trenutku i na svakom mestu. Pozivamo na razumevanje najodgovornijeg posla i prestanak linča zaposlenih Hitne pomoći koji su 24 časa dnevno 365 dana u godini na usluzi svim građanima kojima je medicinska pomoć potrebna. Mi nismo heroji, već u svim uslovima i okolnostima samo obavljamo svoj posao. Ovim putem i na ovaj način želimo da podignemo glas jer minut znači spasen život i svaki atak znači ugrožavanje kako naših, tako i ugrožavanje života naših pacijenata. Bavljenje najodgovornijom profesijom u najmanju ruku zaslužuje makar minimum uvažavanja od strane građana, a ne maltretiranja i poniženja - poručila je Vlahovićeva.

Ona je dodala da u Hitnoj pomoći nema odlaganja i zaustavljanja procesa rada jer vreme ne čeka.

- I sada smo na svojim radnim mestima i tražimo jedino da nam se omogući da radimo svoj posao s punom svešću o odgovornosti koju imamo prema pacijentima - navela je dr Vlahović.

Prema rečima dr Vlahović u Hitnoj medicinskoj pomoći je zaposlena 21 osoba, raspoređena u četiri ekipe, a u noćnoj smeni rade po dva lekara.

BONUS VIDEO - HITNA ODBILA DA VOZI POVREĐENOG? Skandal u senci saobraćajne nesreće u Crnoj Gori, kod tunela Lokve

Pogledajte više