ZA MILA TEŠKA GODINA: Đukanović čestitao praznike, 2022. godinu hoće da zaboravi

V.K. 31. 12. 2022. u 13:57

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Novu godinu građanima Crne Gore ističući da je za nama još jedna teška godina, druga zaredom koju bi rado zaboravili.

Foto: V. K.

Đukanović je ocenio da na Zapadnom Balkanu jačaju retrogradni procesi i da je "ugrožena stabilnost naših država".

- Što se Crne Gore tiče, došlo je do daljeg nazadovanja na putu evropske integracije. Još jedna vlada, druga nakon promene vlasti pre nešto više od dve godine i gubitka poverenja u Parlamentu neslavno završava najkraći mandat od uvođenja parlamentarizma. I ona je nažalost, kao i prethodna, pokazala opasan nivo nekompetentnog upravljanja državnim poslovima, uz pojačan upliv trećih strana, što je dovelo do zastoja u reformama u do juče uzornoj zemlji koja je godinama bila prepoznata kao uspješna evropska priča na Balkanu. Opasnost od ekonomskog i institucionalnog urušavanja države nadvila se nad Crnom Gorom. Destrukcija je vidna kroz rušenje ustavnog poretka od strane aktuelne većine, ruiniranje pravosudnog sistema, i populističko vođenje ekonomske politike što upućuje na sumnju pripreme aranžmana sa politički poželjnim ino- partnerima gde bi se zalagala državna imovina za kreditne transakcije, što vodi u bankrot i gubitak suverenosti države. Nastavlja se sa improvizacijom i lutanjima u socijalnoj sferi, zdravstvu, obrazovanju, sportu, kulturi..., ističe Đukanović u čestitki.

Sve ovo, kako navodi, registrujemo u godini kada je nakon napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija konsolidovala svoje jedinstvo i najrezolutnije do sada učinila jasnom i realnom svoju politiku proširenja i članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, kao i svest o potrebi ubrzanja procesa, uz sprovođenje reformi od strane zemalja kandidata.

Predsednik Crne Gore  naglašava da je država  koja je imala najviše šansi za brzo napredovanje upravo u godini koju ispraćamo imala najnegativniji izveštaj Evropske komisije o napretku od otvaranja pregovora za članstvo u EU.

- Međutim, i u takvim uslovima Crna Gora kao članica NATO i još uvek lider u evropskoj integraciji, zahvaljujući pre svega odgovornosti građana, kao i odgovornom delovanju državotvornih političkih snaga, uspela je da odoli svim destrukcijama i da zemlju održi na strateškom evropskom i evroatlantskom kursu. Takvo iskustvo ima i svoje istorijsko utemeljenje. Reči vojvode Gavra Vukovića, napisane potkraj 19. veka, doslovce se mogu preslikati na ovo vreme: „U spoljnoj politici hodili smo gigantskim korakom napred, ali za unutrašnje prilike u protivnom pravcu, upravo k jednoj užasnoj krizi“. Da Crna Gora može da dostigne evropske i svetske visine potvrdili su nam naši sportisti i sportistkinje, i kolektivno i pojedinačno, koji su i ove godine unosili radost u naše domove i podsetili koliko možemo kada smo zajedno, poručio je Milo Đukanović, dodajući da je godina bremenita problemima i izazovima učinila da jedan posebno vredan podvig – lansiranje prvog crnogorskog satelita u orbitu "zašta dugujemo zahvalnost našoj mladosti – ostane u senci"!

Đukanović naglašava da je siguran da "imamo želje, energije, i potencijala da zaustavimo dalje devastiranje temeljnih vrednosti da zaštitimo ustavni poredak zemlje i prevaziđemo sadašnju političku i institucionalnu krizu kroz dijalog i dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, i organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bismo što skorije mogli formirati odgovornu i kompetentnu vladu koja će ozbiljno pristupiti rješavanju nagomilanih ekonomskih i društvenih problema, odblokirati reforme i ubrzati evropski put Crne Gore".

- Za takav pristup imamo opredelenje većinske Crne Gore i punu podršku naših evropskih i NATO partnera. To uliva optimizam da ćemo u godini pred nama vratiti zemlju u okvire stabilnog razvoja i stvaranja uslova za realno održiv bolji život svih naših građana, i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja. Svim građanima Crne Gore, našoj dijaspori, predstavnicima u vojnim i diplomatskim misijama, svim našim ljudima gde god da su želim dobro zdravlje, mir, slogu i prosperitet u Novoj, 2023. godini. Nek' je večna Crna Gora, zaključio Đukanović.

Pogledajte više