NOVA VLADA CRNE GORE PRE 20. JANUARA: Andrija Mandić o načelnom dogovoru i raspisivanju predsedničkih izbora

V.K. 29. 12. 2022. u 17:07

JEDAN od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je da postoji načelni dogovor da nova vlada bude formirana pre 20. januara, kada će biti raspisani predsednički izbori.

Foto: DF

On je na konferenciji za novinare rekao kako čvrsto veruje da će nova vlada biti formirana  vrlo brzo.

-Tokom dana bićete obavešteni o trenutku kada će se formalizovati pozicija našeg mandatara, rekao je Mandić, dodajući  da su očekivali da predsednik države Milo Đukanović pozove na konsultacije za određivanje mandata za sastav nove Vlade i da na tim razgovorima otvore druge teme. -Đukanović je odbio da sazove konsultacije. Važna je ipak poruka predsednika da krenemo u dijalog i postignemo dogovore vaznim pitanjima i trudićemo se da do njih dođe što pre.

Prema njegovim rečima, potpisi 41 poslanika za mandatara onemogućavaju bilo kakve opstrukcije.

- Mi nismo oduzimali ustavnu nadležnost predsedniku Crne Gore vezano za davanje mandata, nego smo želeli konsultacije i da on poveri mandat onome ko ima podršku parlamentarne većine. Ali poučeni iskustvom da on to nije želio da uradi u prvom roku, kada je bio obavezan, postoji jedan član zakona koji govori da samim činom predaje peticije, odnosno 41 potpisa predsedniku Crne Gore. A ako on ne uradi i ne završi konsultacije, o čemu smo danas obavešteni pisanim putem, da se to ovde završava u parlamentu - poručio je Mandić.

BONUS VIDEO - SELAM ALEJKUM, CRNOGORCI: Dijaspora u Podgorici - Skup podrške Milu


 

Pogledajte više