ODLAZAK AKADEMIKA: U Podgorici preminuo Zoran Lakić

V.K. 23. 12. 2022. u 19:21

ISTAKNUTI istoričar i akademik Zoran Lakić, verni čitalac "Večernjih novosti" preminuo je u Podgorici u 89. godini.

Foto: Privatna arhiva

Preselio se u večnost ugledni  član Crnogorske akademije nauka i umetnosti profesor dr Zoran Lakić. Rođen je 31. oktobra 1933. godine u selu Donja Bijela kod Šavnika. Osnovnu školu završio je u Danilovgradu, a gimnaziju u Nikšiću 1952. godine. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirao 1974. godine.

Lakić je bio redovan profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću do penzionisanja 2000. godine. U dva mandatna perioda bio je šef Odseka za istoriju i geografiju i predavao na postdiplomskim studijama Univerziteta u Prištini. Obavljao je višemesečna istraživanja kao ekspert Uneska za pitanja kulture u skandinavskim zemljama 1976. godine.

Lekić je napisao više od 600 bibliografskih jedinica, među kojima je i 17 posebnih izdanja na koje je objavljeno više od 100 prikaza i osvrta. Na predlog Bibliografskog instituta u Njujorku izabran je za ličnost godine 1998, a slično priznanje dobio je i od Univerziteta u Kembridžu 2000. godine. Profesor je odlikovan Medaljom mladih Alžira (1965), Ordenom rada sa srebrnim i zlatnim vijencem, Zlatnom plaketom Crvenog krsta i Srebrnom plaketom JNA.

Uvršten je u Enciklopediju srpske istoriografije. Nakon isključenja iz SKJ 1985. godine zbog verbalnog delikta, više nije stranački organizovan. Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umetnosti izabran je 19. novembra 1993. godine, a za redovnog člana 8. decembra 2000. godine.

Profesor Zoran Lakić bio je verni čitalac "Večernjih novosti" i uvek svojim stavovima davao doprinos u rasvetljavanju dubokih crnogorskih podela u dalekoj istoriji kao i u današnjem vremenu. Komemorativna sednica povodom smrti akademika Zorana Lakića biće održana u utorak 27. decembra u 10 sati u zgradi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Pogledajte više