INICIJATIVA BARANA: Brdo Voljica proglasiti Parkom prirode i zaštiti ga od uništavanja (FOTO)

B. DABIĆ 19. 12. 2022. u 18:19

INICIJATIVU da se brdo Volujica zaštiti kao Park prirode, meštani barskog naselja Polje su uputili Opštini Bar, resornom ministarstvu i JP za upravljanje Morskim dobrom.

foto: B.Dabić

U inicijativi građani naglašavaju da se trajno zabrani izgradnje objekata, kao i da se preispita dosadašnji koncept komercijalnih delatnosti na prostoru brda Volujice. Takođe, su u inicijativi istakli potrebu da se kroz planske aktivnosti ograniči dosadašnja eksploatacija kamena na brdu Volujica .

Prostor brda Volujica, koje je ujedno i gorski masiv i poluostrvo, predstavlja veoma značajno kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe grada Bara i Crne Gore. Brdo Volujica sa svojim okruženjem spada u red autentičnih, mediteranskih antropogenih pejzaža i  mora biti na odgovarajući  način zaštićeno, ovo je deo obrazloženja koji građani navode u inicijativi upućenoj Opštini Bar da za 2023. godinu uvrsti pripremanje nacrta Odluke o proglašavanju Parka prirode “Volujica”, kao i nacrta Studije zaštite brda Volujica.

Meštani Kapljeve smatraju da primerena revitalizacija i unapređenje kvaliteta prostora brda Volujice, kao Parka prirode, treba da budu sprovedeni uz uspostavljanje više zona zaštite. Inicijatori u realizaciji ove zamisli vide mogućnost adekvatne zaštite brojnih kulturno-istorijskih lokaliteta, kao i očuvanje postojeće dendroflore.

foto: B.Dabić

 

- Proglašenje brda Volujice za Park prirode uspostavilo bi kontrolisano korišćenja njegovih prirodnih resursa i omogućilo obavljanje tradicionalnih poljoprivrednih delatnosti, kao i razvoj eko-turizma. Zaštita prostora brda Volujica znatno bi se poboljšala i održavanjem i probijanjem kolskih puteva i pešačkih staza, što bi ujedno doprinelo i prevenciji gorskih požara - navodi grupa građana.

Predstavnici meštana Kapljeve u predstojećem periodu sa sadržinom i značajem ove inicijative upoznaće i sve odborničke klubove novog saziva Skupštine Opštine Bar.

Pogledajte više