STOČARIMA NEDOVOLJNO 52 MILIONA: Crnogorski poljoprivrednici izašli pred ministra

I. D. STOJADINOVIĆ

29. 11. 2022. u 08:15

ZBOG neodrživog stanja u poljoprivredi predstvanici tog sektora juče su resornom ministarstvu uputili niz zahteva, među kojima su veći budžet, veće subvencije i veća otkupna cena proizvoda.

Foto S. Pašić

Od ministra poljoprivrede Vladimira Jokovića dobili su obećanje da će razgovarati sa ministrom finansija, kako bi se učinilo sve što može, a poljoprivrednici očekuju da ih naredne sedmice na razgovor prime i premijer Dritan Abazović, ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović i ministar finansija Aleksandar Damjanović.

- Uputili smo ministru niz predloga, jedan od njih je vraćanje budžeta u okvire predviđenoga nacrtom, odosno na 88 miliona, umesto sada planiranih 52 miliona. Ministar je čvrsto obećao da će sa kolegama razgovarati na tu temu - kazao je nakon sastanka sekretar Udruženja stočara Danilovgrada Vlado Lakić.

Budimir Mugoša, Foto I. D. S.

Ističe da je inflacija 17 odsto i da se očekuje dalji rast, a da istovremeno ni agrobudžet nije uvećan u odnosu na prošlu godinu.

- Makar da je povećan za iznos inflacije, pa da se farmeri makar nečem nadaju - navodi Lakić.

Stočari su nezadovoljni i otkupnom cenom mleka, koja, kako ističe Lakić, samo u Crnoj Gori nije rasla, dok je u regionu i Evropi drastično skočila u prethodnom periodu.

- Otkupne cene u zemljama okruženja i Evrope veće su i za 20 ili 30 centi nego u Crnoj Gori. Farmeri prosto zbog takve situacije ne mogu da se bave svojim poslom, već moraju ili da se bore za svoja prava ili da zatvaraju farme. Zbog toga je jedan od predloga koje smo uputili i to da se otkupljivači dovedu u red, odnosno da se uskladi cenovna i tržišna politika - kaže Lakić.

Vlado Lakić, Foto I. D. S.

Problem je i povraćaj akciza na gorivo, koji je obećan još pre dve godine, ali do sada se za to nisu stvorile zakonske mogućnosti.

Da predviđena sredstva budžetom nisu dovoljna smatra i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša.

- Budžet još nije usvojen, Vlada je samo dala predlog, mi ćemo predati amandmane, tražićemo model da taj budžet uvećamo makar za 10 miliona, koje bismo namenili za subvenicje za nabavku grla i za pašnjake - kazao je Mugoša.

STRAH OD "OTVORENOG BALKANA"

PREMA Lakićevim rečima, veliki broj poljoprivrednika strahuje od inicijative "Otvoreni Balkan".

- Možda će građanima značiti ova inicijativa zbog nižih cena proizvoda, ali bez podrške Ministarstva, poljoprivrednici neće moći da budu konkurentni. Zemlje EU izdvajaju 33 odsto BDP-a za poljoprivredu, a mi samo 1,5 odsto - poručio je Lakić.

Pogledajte više