MRAČAN PLAN ĐUKANOVIĆA: Zašto je Milo izazvao političku krizu u Crnoj Gori?

Novosti online 12. 11. 2022. u 15:39

LIDER Demosa Miodrag Lekić koga je parlamentarna većina predložila za premijera Crne Gore, ali mu predsednik Milo Đukanović ne daje mandat za formiranje nove vlade ocenio je da je racionaan i brz izlaz iz nastale krize, da Đukanović sad napravi ozbiljan krug razgovora s predstavnicima parlamentarnih partija, prenosi Politika.

Foto: EPA

- Namera Mila Đukanovića je da blokira parlament tako što je kontrolisanim poslanicima dao instrukciju da ne glasaju za izbor sudija Ustavnog suda. Produžetak tog plana je da se u opštoj nestabilnosti institucija spreči i potpuno konstituisanje tužilaštva. Dakle, DPS i njihovi saradnici imaju mogućnost da podržavanjem četiri kandidata učine sud funkcionalnim ili da javno i argumentovano ospore predložene kandidate. Ako ne urade ni jedno, ni drugo, svakome će biti jasno kome je u interesu proizvodnja haosa u zemlji - kaže za Lekić.

Komentarišući političku krizu u zemlji, on ocenjuje da je plan Đukanovića da u državi funkcionalna ostane samo institucija predsednika. Napominje da se usvojenim izmenama Zakona o predsedniku „ne ukida nijedna ustavna nadležnost šefa države, već da se samo ugrađuju mehanizmi sprečavanja zloupotrebe Ustava”.

Lekić poručuje da se zna logičan redosled poteza.

- Izbor sudija Ustavnog suda, koji će se izjasniti o pomenutom zakonu. Da je partijskom predsedniku države stalo do ovakvog, jedino legalnog i odgovornog rešenja, on bi ukinuo zabranu poslanicima svoje stranke i drugima koje kontroliše da se izjasne o javnim kandidatima za Ustavni sud koje je predložio nadležni odbor. Opšte je poznato da se radi o autonomnim kandidatima, stručne i nepolitičke biografije, između ostalog i s međunarodnim iskustvom. Konačno, emancipatorski zvuči i činjenica da su među četiri kandidata tri žene - rekao je Lekić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više