SPORAN SAMO RAD NEDELJOM: Dogovor Vlade Crne Gore, sindikata i poslodavaca oko kolektivnog ugovora

Z. Z.

08. 11. 2022. u 06:20

NA pomolu je dogovor socijalnih partnera - vlade, sindikata i poslodavaca oko potpisivanja Opšeg kolektivnog ugovora.

PREŽIVLjAVANjE Sve češće su prazne korpe za trgovinu, Foto Z. Jovanović

Sporenje je, međutim, oko rada nedeljom u trgovinama, odnosno u delatnostima koje ne zahtevaju 24-časovni rad zbog prirode posla. Predstavnici radnika ocenjuju da ne bi trebalo da nedelja, nakon više od tri godine, ponovo bude radna u prodavnicama.

- Uvećanje dnevnice za rad nedeljom nije zamena za slobodan dan - nedelju. Pogrešno se interpretira u javnosti uvećanje dnevnice od 80 odsto. To bi značilo da se poništava odredba Zakona o unutrašnjoj trgovini koja jasno propisuje da je nedelja neradni dan za trgovine - pojasnio je Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

U Savezu sindikata pojašnjavaju da se pitanje neradne, odnosno radne nedelje ne može urediti opštim kolektivnim ugovorom. U Uniji poslodavaca očekuju skoro potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora. Ukoliko, poslodavci na sednici Socijalnog saveta zatraže izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji zabranjuje trgovcima rad nedeljom iz Unije sindikata kažu da će pristati da se ta odredba zakona preispita.

- Mi imamo situaciju da se više od dve godine prehrambeni artikli nedeljom prodaju na benzinskim pumpama, što predstavlja nelojalnu konkurenciju trgovinama. Spremni smo da razmotrimo ideju da tokom letnje i zimske turističke sezone, dakle, pet meseci u godini, radi određen broj trgovina, otprilike one čiji su objekti na oko 100 kvadrata - naveo je Keković.

Pogledajte više