STEŽU OBRUČ OKO MILA: Skupština Crne Gore, posle burne rasprave, usvojila izmene Zakona o predsedniku

V. KADIĆ

03. 11. 2022. u 07:14

POSLE višesatne burne rasprave, pola sata posle ponoći, Skupština Crne Gore usvojila je izmene Zakona o predsedniku države, po hitnom postupku.

Milo Đukanović, Foto Tanjug

Milo Đukanović ima obavezu da u roku od tri dana potpiše zakon koji mu uskraćuje brojne dosadašnje aktivnosti koje mu po Ustavu nisu pripadale ili da ga vrati parlamentu na ponovno odlučivanje. Ukoliko propis vrati Skupštini, a poslanici ga ponovo izglasaju, predsednik države će, poštujući Ustav, morati da proglasi ponovo usvojeni zakon.
Međutim, kako je Ustavni sud u blokadi, neizvesno je kakav je rasplet moguć ako Đukanović i drugi put odbije da proglasi izmenjeni Zakon o predsedniku.

Glasovima 41 poslanika većine (Demokratski front, Demokrate, URA i SNP), bez prisustva opozicije, izglasane su izmene zakona protiv koga su tokom rasprave bili poslanici DPS, SDP, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i Demokratske unije Albanaca.

Stavljanjem parafa na ovaj propis, Đukanović će biti primoran da za mandatara predloži lidera Demosa Miodraga Lekića, koga je većina već kandidovala.

- Nemam dilemu da smo u političkoj krizi, a ne u ustavnoj. Ovde je u pitanju politička akcija predsednika države, jer želi da suspenduje Skupštinu. Nije predsednik države taj koji daje mandate - kazao je Lekić.

Usvojenim izmenama zakona predsednik je dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja Vladi ili ako premijeru prestane mandat iz nekog drugog razloga. On mora da predloži kandidata skupštinske većine.

Ogorčeni usvojenim izmenama zakona iz DPS-a i njima bliskih stranaka poručuju da su spremni za svaki vid borbe protiv "gaženja države Crne Gore".

Iz Socijaldemokratske partije najavili su krivičnu prijavu protiv predsednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, zbog stavljanja na dnevni red najpre inicijative za razrešenje ministara odbrane i vanjskih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, kao i izmena i dopuna zakona o predsedniku. Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković navela je da je reč o "zloupotrebi službenog položaja".

PROTEST

TOKOM skupštinske sednice ispred zgrade parlamenta okupile su se malobrojne pristalice Đukanovića. Poručili su da se usvajanjem izmena zakona ruši Ustav i pravni poredak Crne Gore. Uz skandiranje "Izdaja", nosili su transparente "Država je ugrožena", "Ne državnom udaru"...

Pogledajte više