MEDOJEVIĆ PISAO ŠEFICI DELEGACIJE EU: Lideri da nađu rešenje izlaska iz krize

V.K. 11. 10. 2022. u 15:11

PREDSEDNIK Pokreta za promene Nebojša Medojević uputio je pismo šefici Delagacije EU Oani Kristini Popi sa inicijativom da iskoristi svoj uticaj i ohrabri šeficu Parlamenta Danijelu Đurović da u primerenom roku inicira sastanak lidera parlamentarnih stranaka radi otvaranja dijaloga o rešavanju duboke političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

Foto: Printskrin Youtube/Novo jutro

- Već skoro dve godine od parlamentarnih izbora održanih 30. 8. 2020. godine Crna Gora ne uspeva da pronađe sopstveni demokratski odgovor na izazove višedecenijske totalitarne vladavine prethodnog režima. Imajući u vidu da je formiranje 42. i 43. Vlade, suprotno izbornoj volji građana i uobičajnim demokratskim principima, imalo izrazito negativne posledice po stabilnost demokratije i institucija i ekonomski razvoj zemlje, cenim da su se stekli svi politički uslovi da se u Skupštini Crne Gore otvori dijalog između parlamentarnih stranaka, s ciljem postizanja najšireg mogućeg konsenzusa oko rešenja ove krize koja preti destabilizaciji zemlje i zaustavljanju reformskih i integracionih procesa, naveo je Medojević, dodajući da s obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno rešiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi se trebao voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsedničkim izborima i pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravosuđa, izborom VDT-a, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog saveta.

- Kriza poverenja između parlamentarnih stranaka, sigurno će biti velika prepreka za pokretanje ovog dijaloga, ali cenim da lideri parlamentarnih stranaka, moraju u uslovima teške političke i institucionalne krize pokazati odgovornost za kanalisanje političkih procesa u pravcu snaženja demokratije i posvećenosti opštem dobru naših građana i države Crne Gore. Imajući u vidu da je aktuelna politička elita javno demonstrirala neodgovornost i nesposobnost da partijske i lične interese stavi po strani i otvori parlamentarni dijalog za postizanje konsenzusa oko neophodnih reformi, koristim ovu priliku da vas pozovem da iskorisite svoj uticaj i da ohrabrite predsednicu Parlamenta Danijelu Đurović da u primerenom roku inicira sastanak lidera parlamentarnih stranaka radi otvaranja dijaloga o rešavanju duboke političke i institucionalne krize u Crnoj Gori. Pred nama su samo dva puta: put sukoba, tenzija i nestabilnosti ili dijaloga i dogovora o mirnom i demokratskom rešenju krize, zaključio je Medojević u pismu.

Pogledajte više