"NAŠAO SAM JE NA DVA I PO METRA DUBINE": Detalji akcije potrage u kanjonu Tare, građevinci otežavaju potragu

M. D. 10. 10. 2022. u 09:25

SPASIOCI koji su tragali za nestalom decom, nakon saobraćajne nesreće u kanjonu Tare, smatraju da su im građevinske firme, ali i nelegalni eksploatatori peska iz Tare, a koji te aktivnosti obavljaju u rejonu Mojkovca i Kolašina, prethodnih dana otežavali pronalazak nestale dece.

M.Drobnjak

Spasioci i ronici smatraju da su te aktivnosti u koritu reke Tare doprinele da ona bude mutna i slabo vidljiva.

Rafter iz Tare Veljko Ostojić kaže da čim se stalo sa tim radovima postalo je i vidljivije u vodi.

- Apelujem na građevinske firme da prekinu sve radnje u koritu reke Tare kako bi se povećala vidljivost, radi potrage za dečakom - kazao je rafter iz Đurđevića Tare Veljko Ostojić. On je danas našao telo devojčice koja je pre dve noći ispala iz vozila nakon sletanja u kanjon Tare.

Ostojić je istakao da moli da se prekinu svi radovi na deonici od Kolašina pa nizvodno.

- Molim sve firme da prekinu sa radovima jer najavljuju kišu, a ako kiša krene, podiže se nivo vode, a to će potragu učiniti težom. Mulj može da zatrpa dečaka da ga nikad ne nađemo. Čuo sam da uveče vade pesak u Podbišću, radi se dole na auto-putu, i molim da se prekinu svi radovi - navodi Ostojić koji je danas našao telo devojčice.

On ističe da je devojčicu našao na dva i po metra dubine.

- Evo, ja sam noćas devojčicu našao na dva i po metra, pre podne se nije video ni metar, a sad je vidljivost dva metra, dva i po - kazao je Ostojić.

Direktor Regionalnog ronilačkog centra Bijela Vesko Mijajlović apelovao je na lica koja su predhodnih dana vadila pesak iz Tare da to prestanu da rade, sve dok se ne završi spasilačka misija u reci i pronađe i drugo dete.

On apeluje i na nadležne organe da spreče radove u koritu u gornjem toku reke Tare, da bi voda ostala bistra i na taj način omoguće pogodne uslove da se pronađe i drugo dete, pre nego se promene vremenske prilike.

-Građani Mojkovca, Žabljaka su nam rekli da se uzvodno vadi pesak. Juče i danas smo videli zamućenu vodu, i danas nakon tri sata se pokazalo da se Tara počela bistriti, već oko četiri sata vidljivost je bila do četiri metra - kazao je Mijajlović.

POZIV ZA AKCIJU TRAGANjA U PONEDELjAK

Udruženje raftera i stanovništva NP „Durmitor“ pozivalo je sve službe za spasavanje i ljude dobre volje da se sutra (ponedeljak) okupe i dođu na polazište splavova u 9 sati kako bi se nastavila pretraga terena u potrazi za dečakom koji je nestao nakon udesa u petak veče.

Pretraživaće se teren od mesta nesreće pa do Žugića Luke.

Veljko Ostojić, predsednik udruženja raftera nacionalnog parka „Durmitor“, poziva sve službe spasavanja, pripadnike vojske, sva rafterska udruženja i ljude dobre volje koje imaju iskustva u spasilačkim akcijama, da sutra u 9 časova dođu na mesto Splavište.

- Poslali smo dopis Službi zaštite i spasavanja Pljevlja i doći će i oni, doći će radnici NP Durmitor, momci sa Žabljaka i meštani Tare, sve firme koje se bave raftingom sa područja Kolašina, Mojkovca, Žabljaka i Pljevalja, razgovarao sam sa potpukovnikom Gačevićem, komandantom prvog pešadijskog bataljona, poslaće četiri čamca i posadu, javile su se i kolege iz donjeg dela Tare i od juče pretražuju teren od Brstanovice do Šćepan Polja. Gorska služba spasavanja na čelu sa Mirkom Cicmilom postaviće ujutru mrežu na Brštanivici - kaže Ostojić.

On je u nedelju oko 17 časova sa svojom ekipom raftera pronašao telo devojčice, tri kilometra od mesta nesreće.

Pogledajte više